Xavier Rambla Sociologia

Altre lloc Blogs.uab.cat

abr. 19 2013

Novel·les i pel·lícules sobre les desigualtats socials (St. Jordi sociològic)

L’interès per fer treballs de recerca de batxillerat sobre les desigualtats socials és molt considerable. De fet, cada any rebo almenys un parell de sol·licituds d’assessorament sobre aquest tema. Això indica que al jovent li importa molt l’actualitat.

Però a mès a més, vull remarcar la versatilitat del tema. Sobre les desigualtats es pot fer recerca analitzant les ideologies polítiques, les imatges transmeses pels mitjans de comunicació, la història de la vida quotidiana a una localitat, les dades estadístiques internacionals o la manera d’ocupar l’espai públic.

Aquí apunto una altra idea: la novel·la i el cinema també han enregistrat aquest problema des de fa temps, i n’han suggerit elements d’anàlisi. Per exemple, a “El Paral·lel 42” John dos Passos va reflectir de quina manera les diferents classes socials vivien l’auge dels Estats Units a començament del segle XX. D’altra banda, la pel·lícula “Azul Oscuro Casi Negro” de Daniel Sánchez Arévalo palesa l’experiència diària de les classes socials al Madrid dels anys 2000, i revela la subtilesa de les divisions socials. Per últim, a la novel·la “Passatger del final del dia” Rubens Figueiredo ha explicat com la violència s’afegeix sobre les desigualtats socials al Brasil.

 


This entry was posted on Divendres, 19 abril, 2013 at 7:14 and is filed under L'aprenentatge a l'educació superior. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.