Visita de Marga Arboix a Lletres

2016-05-11 13.23.01

Ahir vaig assistir a la presentació de la candidatura de Marga Arboix a la Facultat de Lletres. La candidata va explicar les línies mestres del seu projecte (en podeu consultar el programa electoral), acompanyada pel seu equip i estratègicament situada entre dos professors de la Facultat, com podeu veure a la foto.

La presentaci√≥ va anar seguida d’un torn de preguntes, que va iniciar el Deg√†, Joan Carbonell, que en el m√©s pur estil M√≤nica Terribas, va interrogar la candidata sobre diverses inconcrecions i vaguetats del programa electoral. Va ser una intervenci√≥ incisiva i molt √ļtil, que va obligar a aclarir moltes q√ľestions. Jo en vaig anotar algunes, que tot seguit us transcric.

Pel que fa al professorat, es va posar sobre la taula el problema de la precarietat d’un bon nombre de professors, concretament es va parlar dels 130 agregats interins i els 17 titulars interins. A m√©s, la precarietat anava lligada a l’envelliment i la descapitalitzaci√≥ dels departaments, que veuen com es jubilen els professors de m√©s categoria laboral i m√©s trams i no tenen ni la possibilitat de contractar gent jove, ni la possibilitat de promocionar els s√®niors (i.e. els agregats/TU a catedr√†tic).

La proposta de l’equip d’Arboix √©s, en primer lloc, treure a concurs totes les places de TU interins i reconvertir i treure a concurs totes les places que vagin quedant vacants per jubilacions. Aix√≤ hauria de permetre donar estabilitat als interins i ajudar a crear promocions a c√†tedra per als professors acreditats. A m√©s, va remarcar Paco Morente, candidat a vicerector de professorat, s’eliminaran les unitats de contractaci√≥, les infames UC, per tres motius fonamentals:

 • no tenen un valor estable, cosa que fa que cada curs calgui fer exercicis comptables als departaments,
 • √©s un sistema que despersonalitza el professorat
 • trasllada la pol√≠tica de personal als caps de departament, amb els maldecaps que aix√≤ comporta.
 • Pel que fa al PAS, Arboix considera que tenim una r√†tio inadequada i que cal m√©s PAS que doni suport a les tasques de doc√®ncia i recerca, per√≤ al peu del can√≥, aix√≤ √©s als departaments i centres. Per millorar la situaci√≥ es proposa revisar a fons el cat√†leg de llocs de treball i millorar la promoci√≥ del PAS dels departaments i centres, perqu√® no calgui anar als serveis centrals per poder promocionar.

  Pel que fa a la recerca, es parteix de la base que tenim un molt bon nivell, per√≤ que conv√© donar m√©s suport als projectes, tant en l’elaboraci√≥ de les propostes, com sobretot en la gesti√≥. No queda gens clar com es far√†, aix√≤. El tema recurrent de les secretaries dels departaments que queden col¬∑lapsades durant la justificaci√≥ dels projectes no sembla de f√†cil soluci√≥ amb les plantilles redu√Įdes i inestables que tenim, que han hagut d’entomar una feina que correspon a l’√Ärea de recerca. Ara ho fem per duplicat: els departaments fem la justificaci√≥ i economia i recerca revisen que ho hem fet b√©. Per qu√® no ho fan ells directament?

  Tamb√© en l’√†mbit de la recerca, es va plantejar la gran aportaci√≥ que fa Lletres i, tanmateix, el poc reconeixement que rep en el conjunt del Campus. El candidat a vicerector de Relacions institucionals i cultura, Carlos S√°nchez, va admetre que aquest √©s un punt feble de la nostra Facultat i que cal que siguem capa√ßos de revaloritzar els nostres estudis i la nostra recerca a tot el Campus i tamb√© a la societat. Caldr√† veure com ho podem fer, aix√≤.

  Es va parlar de la transferència de coneixement, però amb mesures poc concretes, més enllà de valorar la tasca de transferència més enllà dels convenis: postgrau, Universitat a l’abast, etc. També hi va haver una pregunta molt concreta del Degà sobre el responsable del Parc Científic. Arboix va respondre que el Parc Científic serà responsabilitat del vicerector de projectes estratègics.

  Evidentment, el tema estrella van ser els diners. D’on traurem els c√®ntims per fer tot aix√≤. Arboix i el seu equip van parlar d’impulsar el mecenatge i la captaci√≥ de recursos externs que complementin la negociaci√≥ del finan√ßament p√ļblic. √Čs cert que ho van fer amb la boca petita, perqu√® aquest √©s un tema tab√ļ a la nostra universitat, on qualsevol aportaci√≥ privada √©s vista com un pas m√©s en la privatitzaci√≥ de la universitat (que fa trenta anys que dura, quina lentitud!). Cal parlar-ne sense embuts i establint unes condicions clares i transparents. Amb un finan√ßament p√ļblic cada cop m√©s mis√®rrim, no podem abandonar aquesta l√≠nia de captaci√≥ d’ingressos.

  Tamb√© es va parlar, en l’√†mbit econ√≤mic de la comptabilitat anal√≠tica (no en vaig entrendre ni un borrall, ho reconec) i, especialment, de la racionalitzaci√≥ de la despesa, aspecte que va fer esverar el Deg√†. El candidat a vicerector d’Economia i Campus, Carles Gispert, va voler aclarir que ells entenen la racionalitzaci√≥ no com un objectiu per retallar all√≤ que no √©s rendible, sin√≥ com un m√®tode per cercar els millors mecanismes que ens permetin aprofitar al m√†xim els recursos per assolir els resultats que tenim encarregats: recerca, doc√®ncia i transfer√®ncia. Va afirmar que cal posar al davant els objectius acad√®mics i despr√©s veure com podem fer m√©s racional la manera com els duem a terme.

  √íbviament, al Deg√† no li va passar per alt que la racionalitzaci√≥ a la UB ha suposat una reducci√≥ dr√†stica de departaments i estructures i va llan√ßar aquesta q√ľesti√≥ a la candidata. La resposta va ser que no hi ha cap proposta de reducci√≥ de departaments o facultats i que si es planteja el tema, caldria fer un estudi i un debat a mitj√† termini entre els departaments i centres i en cap cas una soluci√≥ a la UB (i.e. manu militari, per fer servir una expressi√≥ grata al nostre Deg√†).

  No √©s tot, perqu√® vaig haver de marxar abans d’acabar l’acte i tampoc √©s una transcripci√≥ taquigr√†fica, sin√≥ un seguit d’anotacions i d’impressions personals. Confio que hagin servir per aclarir alguna cosa dels farragosos programes electorals.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà.

  Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.