Velles solucions per a no solucionar res

La setmana del marxisme a la UAB ha estat una oportunitat Ăşnica, com deia el resum d’un dels ponents, per respondre a la situaciĂł actual amb les idees immarcescibles de Marx, Engels, Lenin i Trotski (I els pobres Koba i Mao? Com Ă©s que tothom se n’oblida?!):

El 15-M, que ha demostrat la voluntat de lluita del moviment obrer, també ha posat de relleu la necessitat de dotar-nos d’una ideologia revolucionària i d’una alternativa política. Les idees de la burgesia i les de la socialdemocràcia no serveixen per solucionar els problemes de les masses. Nosaltres creiem que les idees de Marx, Engels, Lenin i Trotski tenen plena vigència.

Suposo que si Karl Popper aixequĂ©s el cap tindria un atac de feridura. Costa de creure que algĂş pugui reivindicar honestament les idees caduques que tant de mal han fet al llarg del segle XX (Robert Conquest en dĂłna dades detallades i esfereĂŻdores a la seva obra). Si a mĂ©s, això es presenta com el sĂşmmum del pensament crĂ­tic, aleshores ja no hi ha manera d’entendre-ho.

I Ă©s que sempre que es parla de marxisme o comunisme anem a parar a la mateixa fal·lĂ cia: el producte Ă©s bo, però sempre s’ha aplicat malament (noteu en canvi que qualsevol crisi del capitalisme implica necessĂ riament que el sistema Ă©s dolent de soca-rel). BĂ©, un ha de tenir molta fe per insistir-hi, certament, desprĂ©s dels experiments de RĂşssia, la Xina, Corea del Nord, Cuba, Cambodja, AlbĂ nia, etc. Ja sĂ© que se’m dirĂ , fins i tot, que la culpa d’aquests fracassos no Ă©s del sistema sinĂł dels qui l’apliquen o de les condicions històriques o del bloqueig dels EUA o de la tele o del contuberni judeomasònic, però què voleu que us digui: em sona a excusa de mal pagador. A mĂ©s, posat a tenir fe en utopies i en contes de fades, recuperaria les que m’explicaven els jesuĂŻtes del carrer Casp, que estaven millor escrites: literĂ riament, El capital no pot competir amb la BĂ­blia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.