Una joia de la dialèctica

Exercitant l’enyorança de l’hivern passat amb okupacions, he anat a parar a un dels esborranys de proposta d’estatuts de l’Assemblea de Lletres que van quedar al calaix esperant temps millors. Hi he trobat una joia de la dialèctica que vull compartir amb vosaltres:

– Voluntat i esperit crític.
Optar per vies com el consens no és fàcil. Només existeix una manera d’arribar al consens: la voluntat d’arribar-hi.
Cal desterrar actituds despòtiques com la creença en la possessió de la veritat absoluta o el menyspreu vers les opinions alienes. Cal, doncs, evitar la defensa incondicional de les pròpies opinions/propostes, sotmetent-les sempre a revisió i a reformulació, acceptant que l’assemblea ha de crear solucions pròpies a partir de totes i cadascuna de les solucions proposades. Una proposta pot ser rebutjada sempre i quan s’argumenti aquest rebuig i, a ser possible, se’n proposi una alternativa. Existeixen infinites solucions vàlides, però no totes ho son. La crítica és imprescindible, sempre i quan es plantegi de manera constructiva.

Em quedo amb la frase: “Existeixen infinites solucions vàlides, però no totes ho son.” Memorable.

10 pensaments a “Una joia de la dialèctica

 1. Júlia,
  Així posades, l’una al costat de l’altra, l’embolic mental d’alguns queda encara més en evidència! Ja ho dic jo, que els predicadors del consens i del diàleg sovint acostumen a ser els que volen que tot segueixi igual: dominat pels professionals de l’assemblearisme. Es pensen que no coneixem la història de la revolució russa i les doctrines de Lenin!

 2. Doncs sí, queda ben clar qui té més “embolic mental”. No dic cap culpable ni pecador, bé que dóno la cara, només dóno pseudònims…

  Per cert, em sembla que l’assemblea no té validesa fins que la Junta accepti/ratifiqui la normativa interna d’aquesta, oi?

 3. Júlia,
  Efectivament, segons l’article 32.2 del Reglament de la Facultat de Filolosofia i Lletres

  “2. L’Assemblea d’Estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres es regeix pel seu propi reglament, la ratificació del qual és competència de la Junta Permanent. Aquest reglament ha de garantir la representació de tots els estudiants de la Facultat.”

  No hi ha reglament, no hi ha Assemblea.

 4. No vaig fer res d’aquest text però “buenu”… Si que el van fer persones que tenen coses en comú amb mi. De fet hi estic d’acord, està clar per això que aquesta frase deu ser un error, perquè és una contradicció en si mateixa. Sobre Lenin i la revolució russa, totalment d’acord amb tu, Xavier.

  Júlia, això de dónar la mà i apunyalar per darrere és molt lleig. Però bé, tampoc m’enfadaré per això xD.

  Salut!

 5. XD Perdona nano., no era la intenció, pitjor va ser quan no savia res del tema i em van menjar tant el cap que només pensava que hi havia “SEPC”, menys mal que gent com tu em va fer veure altres coses.

  Quins records el curs passat…

 6. PD: I A. Ber., ja saps que el meu pitjor problema és la sinceritat. Però si m’equivoco ja ho pots ben dir i em callo la boca en aquest tema, que ja saps que jo estic més per la sàtira que per altra cosa…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.