Què diuen els partits i com ho diuen, 1

Començo un repàs dels lemes electorals, però no és exhaustiu.

ICV-EUiA són els més coloristes:

Verd esperança, solucions d’esquerra.

Cal reconèixer que prediquen amb l’exemple i reciclen l’eslògan ‘Crisi de dretes, solucions d’esquerres’. Ara, s’han oblidat del violeta d’altres campanyes (serà que són feministes a partir del número dos: Saura, Herrera, Boada, Romeva, etc.?). Allò del roig, verd, violeta compensava la grisor dels candidats (per cert en Joan Herrera apaeix en blanc i negre i vestit de blanc i negre).

El PPC tampoc no s’ha matat i ja ni concreta la naturalesa de les solucions:

Solucions per a la crisi

Ja se sap que els de dretes són en el fons apolítics i consideren que les seves solucions són universals i no sectàries, com les dels d’esquerra. Ara que el PP és el partit dels treballadors, un ja no sap què pensar.

El PSC s’ha apuntat a la moda ni-ni (per cert, Montilla també en gris, com l’Herrera, encara que amb la roba de color horrorós):

Ni independentista ni de dretes

Una definició en negatiu que sembla molt il·lustrativa. També podien haver fet servir “Ni carn ni peix” o “Ni suc ni bruc”. Ara hi afegeixen un

President Montilla. Garantia de progrés

que sona a conya marinera, venint del president d’un govern que deu 154 milions d’euros a les universitats catalanes. Menys garanties i més avals bancaris!

ERC fa una declaració de principis en tota regla:

Gent valenta

Es veu que hi volien afegir “…i no pas com el cagat del Carod, ni com el temerari del Carretero, ni com l’arribista del Laporta”, però la directora de campanya els va convèncer que això faria pujar massa la despesa en cartells.
CiU fa un lema que reflecteix tot un programa ben definit que els diferencia de tota la resta de partits (?):

Una Catalunya millor

Vaja, no m’imagino cap partit prometent el contrari, però sembla que han trobat necessari fer-ho explícit i convertir una obvietat en el centre de la campanya. També ho podien haver dit més clar: “Amb els altres anirem pitjor”.

Els ‘ciutadanos’ (ho poso en bilingüès perquè no s’enfadin) han fet un lema amb intencions perlocutives :

Rebela’t/Rebélate

La llista de motius per “rebelar-se” apareix per altres bandes, però cadascun se la pot fer al seu gust. Fent surf pel seu blog, esmenten les multes lingüístiques (per no etiquetar en català), nacionalisme (català), educació (en català). Vist el seu eslògan, queda clar que també pensen ”rebelar-se” contra l’ela geminada, signe tipogràfic que es van inventar els nacionalistes catalans burgesos i conservadors per martiritzar els castellans treballadors i progressistes i impedir-los d’aprendre el català i, per tant, de progressar socialment.

2 pensaments a “Què diuen els partits i com ho diuen, 1

  1. Hola Xavier: a veure si em treus el dubte. “Progressista” voldria dir + o – persona que genera progrés, oi? Si és així sempre m’ha fet gràcia que els partits que s’autoanomenen de centre-esquerra o socialdemòcrates s’apropiïn d’aquesta etiqueta, quan a la vista dels darreres anys a casa nostre, de progrés ben poc n’han creat. Crec que aquesta vegada aniré pel vot molt útil i votaré aquell partit que tingui més opcions de fer fora aquesta patranya de tripartit (al meu Ajuntament també hi són i ningú els pot veure, ja).

    Salutacions.

  2. Ui, això del progrés és més misteriós que la Santíssima Trinitat! Jo al Montilla, el veig més progressiu que progressista. En canvi, en Pujol sempre va apostar pel progrés familiar, com ho demostra el seu fill Oriol. Els del PP, en canvi, progressen adequadament i segueixen la màxima del seu gran inspirador: ‘Estábamos al borde del abismo y hemos dado un paso al frente’. Finalment, el Laporta aposta pel progrés: d’atipar-se a la llotja del Barça a engreixar el cul al Parlament a costa dels contribuents.
    Fet i fet, tots són progressistes, per tant ens toca gratar una mica la superfície i encomanar-nos a Santa Rita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.