LGBT

Navegant per la xarxa vaig descobrir aquesta nova sigla, que a for√ßa de rumiar vaig poder desxifrar (el fet que anessin en not√≠cies sobre la marxa de diumenge a Barcelona ajudava): lesbiana, gai, bisexual i transsexual. Reconec que no estava al cas del tema, at√®s que el Departament d’Acci√≥ Social i Ciutadania ja t√© un apartat espec√≠fic sobre el tema.

Justament, en aquesta p√†gina hi trobem algunes magn√≠fiques troballes ling√ľ√≠stiques sobre les quals vull parlar. En primer lloc, trobem els bunyols habituals. Per exemple, el resum del llibre Transitant per les fronteres del g√®nere: estrat√®gies, traject√≤ries i aportacions de joves trans, lesbianes i gais fa aix√≠:

Estudi sobre la realitat dels i de les joves LGBT on s’exposen les principals dificultats que experimenten en la viv√®ncia normalitzada de la seva condici√≥ sexual i identitat de g√®nere

“dels i de les joves LGBT”? Aix√≤ √©s catal√†? Noteu a m√©s, com s√≥n m√©s papistes que el Papa i esmenen el t√≠tol, que no s’aturava a fer coordinacions impossibles.

Després hi trobem una mica de confusió amb les sigles. Encara que el portal és LGBT, ens expliquen:

L’Observatori Català de la Joventut ens apropa, a través d’aquesta nova publicació, a la realitat del col·lectiu gai, lesbià, transsexual i bisexual (LGTB) en l’etapa juvenil.
A més, s’hi recullen un seguit de propostes fetes per joves LGTB que han estat subjecte de la recerca.

LGTB? Suposo que √©s natural atesa la complciaci√≥ del concepte. Noteu que hi ha una tend√®ncia clara a no dir homosexual (potser perqu√® hi veuen el formant grec homo, que vol dir ‘igual’ i no pas ‘home’?), encara que despr√©s es parla d’homof√≤bia (i transf√≤bia) i no pas de “lesbof√≤bia” i “gaiof√≤bia” (els bisexuals no tenen terme propi).

Des d’un punt de vista sint√†ctic, la sigla t√© el seu inter√®s. Tot i ser una coordinaci√≥ de noms, sembla que tingui un √ļs adjectival:
joves LGBT, col¬∑lectiu LGBT, la realitat LGBT, el dia de l’orgull LGBT, el fet LGBT (?! us imagineu dir ‘el fet hetesosexual’?). Per√≤ tamb√© es troba algun √ļs nominal espor√†dic: “en mat√®ria de LGBT”, “entitats de LGBT”.

I al final, un compost:

Que és necessari valorar l’afectivitat i l’estima sigui quina sigui l’opció sexual-afectiva que es prengui.

Evidentment, sexual-afectiva no √©s cap compost possible en catal√† (se’n troba un grapadet a la xarxa). En altres llocs del web ens donen una soluci√≥ genu√Įna: afectivo-sexual.

3 pensaments a “LGBT

 1. Ah! El tema LGBT…

  Llarg assumpte que quan no hi ets no saps què és:

  LGBT, com ja haurà vist vol dir Lesbianes Gais Bisexuals i Transsexuals.

  A la realitat seria un G (gais per tot arreu i poca representativitat real de les lesbianes).

  LG (com a nominal i respectuós cap a ambdues realitats bàsiques homosexuals).

  LGT (afegint transsexualitat tot i ser un assumpte d’identitat sexual o de g√®nere i no pas d’orientaci√≥ sexual)

  I en molts pocs casos LGTB, ja que la bisexualitat no √©s pressa gaire seriosament (si una persona t√© part “heterosexual” t√© la vida solucionada i com a homosexual s’inclou a la lluita LG).

  Si no en t√© prou Xavier, a alguns llocs hi veur√† LGBTI (I d’intersexual, √©s a dir hermafrodita hum√†); LGBTIQ (Q de queer, tot all√≤ diferent com crossgender, genderqueer, transgender, i un llarg etc√®tera), i per m√©s mals de cap pot trobar: LGBTIQ+ per afegir-hi la resta de possibilitats (feli√ß mal de cap de consignes).

  Per cert, del que diu de l’Arxiu Dixit, del departament d’acci√≥ social l’altre dia va fer una inauguraci√≥ (dissabte) d’aquesta part LGBT (una simple estanteria) on a sobre hi figuren les sigles LGBT, per√≤ al costat dels llibres com a identificaci√≥ LGT…

  Crec que el fet de treure la B ja ha estat raonat.

  PD: No cal dir que es vol unir tot sota el mateix sac i despr√©s passen coses com aquest any, que hi ha hagut dues manifestacions separades, i com sempre amb m√©s “homosexuals masculins” que no pas “homosexuals femenines”. L’any que v√© potser acabem muntant unes quantes el dia de l’orgull lesbi√†…

  PPD: Per m√©s dades ja sap que s√≥c una microenciclop√®dia d’aquests assumptes.

 2. J√ļlia,
  Tota una lli√ß√≥. Ja veia que en sabies un niu, ara m’ho confirmes! El tema √©s molt interessant, no nom√©s des del punt de vista ling√ľ√≠stic. La ll√†stima, al meu entendre, √©s plantejar-lo (com el tema de l’androcentrisme) en termes de llenguatge terap√®utic, com si les paraules tinguessin cap valor per fer canviar el m√≥n.
  √Čs com el cas de la visibilitat ling√ľ√≠stica de la dona per√≤ que en trenta anys de democr√†cia no hi hagi cap dona presidenta del govern (i hem esperat al segle XXI per tenir una rectora universit√†ria!). Fets, no paraules, que es diu.

 3. M’alegro que li hagi servit!

  PD: Li dono la ra√≥ en el tema ling√ľ√≠stic, al cap i a la fi LGBT molts cops √©s el rentat de cara de la G.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.