LGBT

Navegant per la xarxa vaig descobrir aquesta nova sigla, que a for√ßa de rumiar vaig poder desxifrar (el fet que anessin en not√≠cies sobre la marxa de diumenge a Barcelona ajudava): lesbiana, gai, bisexual i transsexual. Reconec que no estava al cas del tema, at√®s que el Departament d’Acci√≥ Social i Ciutadania ja t√© un apartat espec√≠fic sobre el tema.

Justament, en aquesta p√†gina hi trobem algunes magn√≠fiques troballes ling√ľ√≠stiques sobre les quals vull parlar. En primer lloc, trobem els bunyols habituals. Per exemple, el resum del llibre Transitant per les fronteres del g√®nere: estrat√®gies, traject√≤ries i aportacions de joves trans, lesbianes i gais fa aix√≠:

Estudi sobre la realitat dels i de les joves LGBT on s’exposen les principals dificultats que experimenten en la viv√®ncia normalitzada de la seva condici√≥ sexual i identitat de g√®nere

“dels i de les joves LGBT”? Aix√≤ √©s catal√†? Noteu a m√©s, com s√≥n m√©s papistes que el Papa i esmenen el t√≠tol, que no s’aturava a fer coordinacions impossibles.

Després hi trobem una mica de confusió amb les sigles. Encara que el portal és LGBT, ens expliquen:

L’Observatori Català de la Joventut ens apropa, a través d’aquesta nova publicació, a la realitat del col·lectiu gai, lesbià, transsexual i bisexual (LGTB) en l’etapa juvenil.
A més, s’hi recullen un seguit de propostes fetes per joves LGTB que han estat subjecte de la recerca.

LGTB? Suposo que √©s natural atesa la complciaci√≥ del concepte. Noteu que hi ha una tend√®ncia clara a no dir homosexual (potser perqu√® hi veuen el formant grec homo, que vol dir ‘igual’ i no pas ‘home’?), encara que despr√©s es parla d’homof√≤bia (i transf√≤bia) i no pas de “lesbof√≤bia” i “gaiof√≤bia” (els bisexuals no tenen terme propi).

Des d’un punt de vista sint√†ctic, la sigla t√© el seu inter√®s. Tot i ser una coordinaci√≥ de noms, sembla que tingui un √ļs adjectival:
joves LGBT, col¬∑lectiu LGBT, la realitat LGBT, el dia de l’orgull LGBT, el fet LGBT (?! us imagineu dir ‘el fet hetesosexual’?). Per√≤ tamb√© es troba algun √ļs nominal espor√†dic: “en mat√®ria de LGBT”, “entitats de LGBT”.

I al final, un compost:

Que és necessari valorar l’afectivitat i l’estima sigui quina sigui l’opció sexual-afectiva que es prengui.

Evidentment, sexual-afectiva no √©s cap compost possible en catal√† (se’n troba un grapadet a la xarxa). En altres llocs del web ens donen una soluci√≥ genu√Įna: afectivo-sexual.

3 pensaments a “LGBT

 1. Ah! El tema LGBT…

  Llarg assumpte que quan no hi ets no saps què és:

  LGBT, com ja haurà vist vol dir Lesbianes Gais Bisexuals i Transsexuals.

  A la realitat seria un G (gais per tot arreu i poca representativitat real de les lesbianes).

  LG (com a nominal i respectuós cap a ambdues realitats bàsiques homosexuals).

  LGT (afegint transsexualitat tot i ser un assumpte d’identitat sexual o de g√®nere i no pas d’orientaci√≥ sexual)

  I en molts pocs casos LGTB, ja que la bisexualitat no √©s pressa gaire seriosament (si una persona t√© part “heterosexual” t√© la vida solucionada i com a homosexual s’inclou a la lluita LG).

  Si no en t√© prou Xavier, a alguns llocs hi veur√† LGBTI (I d’intersexual, √©s a dir hermafrodita hum√†); LGBTIQ (Q de queer, tot all√≤ diferent com crossgender, genderqueer, transgender, i un llarg etc√®tera), i per m√©s mals de cap pot trobar: LGBTIQ+ per afegir-hi la resta de possibilitats (feli√ß mal de cap de consignes).

  Per cert, del que diu de l’Arxiu Dixit, del departament d’acci√≥ social l’altre dia va fer una inauguraci√≥ (dissabte) d’aquesta part LGBT (una simple estanteria) on a sobre hi figuren les sigles LGBT, per√≤ al costat dels llibres com a identificaci√≥ LGT…

  Crec que el fet de treure la B ja ha estat raonat.

  PD: No cal dir que es vol unir tot sota el mateix sac i despr√©s passen coses com aquest any, que hi ha hagut dues manifestacions separades, i com sempre amb m√©s “homosexuals masculins” que no pas “homosexuals femenines”. L’any que v√© potser acabem muntant unes quantes el dia de l’orgull lesbi√†…

  PPD: Per m√©s dades ja sap que s√≥c una microenciclop√®dia d’aquests assumptes.

 2. J√ļlia,
  Tota una lli√ß√≥. Ja veia que en sabies un niu, ara m’ho confirmes! El tema √©s molt interessant, no nom√©s des del punt de vista ling√ľ√≠stic. La ll√†stima, al meu entendre, √©s plantejar-lo (com el tema de l’androcentrisme) en termes de llenguatge terap√®utic, com si les paraules tinguessin cap valor per fer canviar el m√≥n.
  √Čs com el cas de la visibilitat ling√ľ√≠stica de la dona per√≤ que en trenta anys de democr√†cia no hi hagi cap dona presidenta del govern (i hem esperat al segle XXI per tenir una rectora universit√†ria!). Fets, no paraules, que es diu.

 3. M’alegro que li hagi servit!

  PD: Li dono la ra√≥ en el tema ling√ľ√≠stic, al cap i a la fi LGBT molts cops √©s el rentat de cara de la G.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.