Les frases fetes de l’era digital

Un company del meu departament est√† conven√ßut que la introducci√≥ del llibre digital ser√† la mort del llibre en paper i de la lectura en general. Jo s√≥c m√©s aviat del parer que l’enemic del llibre no √©s el llibre digital, que el complementa, sin√≥ els tel√®fons i les tauletes, que el substitueix com a centre d’entreteniment en molts casos banal. En qualsevol cas, m√©s enll√† de prediccions m√©s o menys apocal√≠ptiques sobre la fi de la literatura i de la lectura (com que fa segles que es repeteixen, al final l’encertaran, encara que nom√©s sigui per xamba), avui m’ha cridat l’atenci√≥ la irrupci√≥ del m√≥n digital en la fraseologia.

Fins ara, quan vol√≠em tancar la discussi√≥ d’un assumpte i passar a una altra cosa f√®iem servir l’expressi√≥ girar full:

GDLC: girar full Passar d’una idea a una altra, canviar de conversa, de pensaments, etc.

Aquesta expressi√≥, a m√©s, ha adquirit el valor d’oblidar definitivament un afer passat. Lamentablement, aquesta bonica frase feta, hereva directa dels llibres de paper, ja va ser bandejada pels ignorants de torn, els pol√≠tics en primer lloc, que van adoptar el calc del castell√† “passar p√†gina”. I ara, he pogut llegir al diari Ara d’avui una nova expressi√≥, que √©s la que motiva aquesta entrada:

Encara que el Govern no preveu mobilitzar aquest cop el pa√≠s per aconseguir una millora del model, ja que el catalanisme “ha passat pantalla”, s√≠ que mostrar√† inter√®s en la millora del sistema.

“Passar pantalla”, com en una presentaci√≥ amb PowerPoint o un llibre digital! No √©s entranyable (un adjectiu del qual parlar√© aviat) com girar full, per√≤ √©s m√©s moderna i no √©s un calc del castell√†. Ves qui ens havia de dir que l’era digital ens canviaria la llista de frases fetes que faran aprendre de mem√≤ria als nens de prim√†ria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.