Les frases fetes de l’era digital

Un company del meu departament està convençut que la introducció del llibre digital serà la mort del llibre en paper i de la lectura en general. Jo sóc més aviat del parer que l’enemic del llibre no és el llibre digital, que el complementa, sinó els telèfons i les tauletes, que el substitueix com a centre d’entreteniment en molts casos banal. En qualsevol cas, més enllà de prediccions més o menys apocalíptiques sobre la fi de la literatura i de la lectura (com que fa segles que es repeteixen, al final l’encertaran, encara que només sigui per xamba), avui m’ha cridat l’atenció la irrupció del món digital en la fraseologia.

Fins ara, quan volíem tancar la discussió d’un assumpte i passar a una altra cosa fèiem servir l’expressió girar full:

GDLC: girar full Passar d’una idea a una altra, canviar de conversa, de pensaments, etc.

Aquesta expressió, a més, ha adquirit el valor d’oblidar definitivament un afer passat. Lamentablement, aquesta bonica frase feta, hereva directa dels llibres de paper, ja va ser bandejada pels ignorants de torn, els polítics en primer lloc, que van adoptar el calc del castellà “passar pàgina”. I ara, he pogut llegir al diari Ara d’avui una nova expressió, que és la que motiva aquesta entrada:

Encara que el Govern no preveu mobilitzar aquest cop el país per aconseguir una millora del model, ja que el catalanisme “ha passat pantalla”, sí que mostrarà interès en la millora del sistema.

“Passar pantalla”, com en una presentació amb PowerPoint o un llibre digital! No és entranyable (un adjectiu del qual parlaré aviat) com girar full, però és més moderna i no és un calc del castellà. Ves qui ens havia de dir que l’era digital ens canviaria la llista de frases fetes que faran aprendre de memòria als nens de primària.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.