La blogosfera antibolonya

Les mobilitzacions del 2008 contra l’aplicació de l’EEES van suposar la multiplicació de blogs reivindicatius i de denúncia. Ara que ja hem traspassat la línia vermella de qualsevol revolta estudiantil, els exàmens, és un bon moment per fer balanç d’aquesta explosió blogosfèrica.
La impressió general que tinc és de desencís o si voleu de derrota i no pas pel to dels escrits, sinó més aviat per l’abandonament en què es trobem molts blogs. Navegar per la blogosfera antibolonya s’assembla molt a caminar per un edifici abandonat. Per exemple, el de l’Assemblea d’Estudiants de Filosofia i Lletres UAB (Lletres, el nucli de la revolució estudiantil mundial, recordeu?) fa venir llàgrimes als ulls: una portada amb l’èxit (?) de la manifestació del 27 de març. Entenc que els desanimés el volum i el to dels comentaris que els deixaven, però aquesta deixadesa no s’explica.
Aquesta és, si fa no fa, la tònica dels blogs més antibolonyesos: Aturem Bolonya està actualitzat el 24 de maig amb una notícia del 7 de maig; Surt al carrer i aturarem Bolonya!, subtitulat “Un espai creat pel comitè de vaga de la UAB on trobaràs totes les informacions crítiques avant [sic] la privatització de la Universitat Pública”, ens parla de la “manifestación 6M” (sis milions?); la Coordinadora d’Assemblees de Facultat UAB ens rep amb la festa de Carnestoltes!!!;
Contra Bolonya Ocupem les Aules a la UAB, amb la carta al Parlament
del 21 de desembre; Estudiants en lluita ens mostra un vídeo del 15 de juny; i l’Assemblea PDI i PAS – Universitats Públiques Catalanes (l’assemblea fantasma, vaja), fa honor al seu malnom i presenta una web fantasmal, on l’última notícia és un comunicat de suport de l’assemblea als estudiants alemanys (en anglès: tants professors i PAS i cap que sàpiga alemany! Per què no l’hi demanaven al Jordi Llovet?). A més, malgrat les crides a la solidaritat fetes en aquest blog, el compte de comentaris del seu web segueix estancat en els quatre de fa un mes. Un veritable espai de debat sobre la universitat pública. I no us penseu que el seu spin-off, l’encara més fantasmal Coordinadora Estatal de Asambleas PDI PAS – Universidades públicas (de fet, una traducció de l’altra i un canvi de logo: alguns menús de la versió castellana encara tenen les instruccions en català, les opcions de “vasco” i “gallego” no funcionen, etc.) està millor.
Si fins i tot la secció corresponent del SEPC està caducada: cartells i menús sobre la vaga de fam. Per cert, com va acabar la cosa? Se’n sap res del Tomàs Sayès?

En resum, un erm! Si un vol una mica de canya, s’ha d’anar a la següent selecció de clàssics (amb tons diversos):

Especial Bolonya
No al Pla de Bolonya, si un finançament digne!

Ja tenen raó, ja, els del SEPC de la UPF: necessiten una franja horària sense classes per poder-se dedicar a la lluita.

8 pensaments a “La blogosfera antibolonya

 1. I tant! Jo encara diria més, que els concedeixin una beca als més experimentats en lluita antibolonya. Podrien crear fins i tot el nou Grau (quina ironia) en Lluita Antibolonya.

  Estic segur que aprovarien tots (i totes) amb uns resultats magnífics, i d’aquí dos dies encapçalem la llista d’universitats capdavanteres en aplicació de la lluita contra l’EEES.

  De debò, tant que havien anat insultant, pintant, amenaçant, agredint i vivint de gorra prop de dos mesos de l’any passat (amb antecedents diversos) i ara… flops! màgia del màgic Andreu: s’han volatilitzat!

  Escoltin, au! I ni en David Copperfield ni la Bruixa Avorrida, que això sí que és màgia de debò…!

 2. Completament d’acord. L’única llàstima és que ni la màgia de la Bruixa Avorrida no farà que tornin a aparèixer el dineral gastat en neteja i reparacions ni els estudiants que han decidit buscar-se una universitat més seriosa: una en què quan surts al matí de casa per anar a classe realment fas classe i no estàs a mercè de l’humor d’un grapat d’assemblearis salvauniversitats.

 3. Ja se sap que les protestes i manifestacions estudiantils tenen data i hora: en dia lectiu que no sigui dilluns ni divendres, pel matí i preferiblement al mes de novembre o al març.

 4. David,
  Sí, al matí, però tampoc massa d’hora! A la meva Facultat les aturades de classe per a fer l’assemblea són entre 10 i 14.30. Durant els anys que vaig fer classe a les 8.30 no me’n vaig perdre ni una!
  Per cert, m’encanta el teu bloc!

 5. company,
  Gràcies pel recordatori. De totes maneres, si hi poso totes les assemblees de facultats de la UAB, la UB i la UPF que pengen de la xarxa manera més o menys moribunda, m’hauria quedat sense quota al blog! No bromes, a banda, gràcies per completar la informació, que no pretenia ser exhaustiva (e.g. tampoc no hi he posat la de la vaga de fam per la pública).

 6. Home, gràcies per posar el meu, però precisament a l’estiu (espero) em dedicaré poc als blocs.

 7. Joan,
  Faràs santament! Les vacances són un bé escàs que cal protegir en aquest món que ens ha tocat de viure.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.