Els conceptes i els instruments

Sorpr√®n que una persona com Quim Monz√≥, generalment perspica√ß i amb formaci√≥ en el disseny gr√†fic, hagi caigut en l’error (prou com√ļ, d’altra banda) de confondre el concepte i l’instrument. Ho feia a la seva columna de la Vanguardia de dissabte, on carregava amb l’artilleria del cas contra el Powerpoint, com si fos una de les causes de la decad√®ncia d’Occident.

Ja he defensat en aquest blog que les ajudes visuals poden ser un instrument d’enorme utilitat en les presentacions orals, com a suport de la paraula. √Čs a dir un instrument. Si el fem servir correctament, enriquir√† la nostra confer√®ncia, si el fem servir incorrectament, provocar√† distraccions i dificultar√† la comprensi√≥. Sembla obvi, oi? Aix√≤ mateix podem dir d’un exemplari ben organitzat i amb les dades importants en comparaci√≥ amb un full on s’acumulen dades de qualsevol manera. Tamb√© podem dir el mateix d’un histograma o d’un esquema a la pissarra. Si fa la funci√≥, est√† b√©, si no, no.

Ja fa anys vaig recomanar el llibre “Clear and to the Point: 8 Psychological Principles for Compelling PowerPoint Presentations” del psic√≤leg Stephen Kosslyn. Kosslyn responia les esmenes a la totalitat com les de Monz√≥, recordant que no hem de culpar el programa de les males presentacions orals que ens trobem, de la mateix manera que no culpem el llibre de l’exist√®ncia de males novel¬∑les.

També hauríem de fer el mateix amb el PowerPoint (encara que el critiquem per ser un programa barroc i ple de coses inservibles): no es pot matar tot el que és gras.

2 pensaments a “Els conceptes i els instruments

  1. Tens molta ra√≥, del PWT de vegades se’n fa un √ļs excessiu i sembla com si fossis un mal docent si no el fas servir a les teves classes. Alg√ļ va parlar algun cop de la “Powerpointmania”, i amb molta ra√≥. Per√≤ d’aqu√≠ a posar-ho tot al mateix calaix, √©s una exageraci√≥.
    La regla del 20-20-20: 20 diapositives de lletra 20 i en 20 minuts.

    Gràcies i bones vacances.

  2. S√≠ senyor. Jo tamb√© ho explico als meus alumnes: una diapositiva per minut com a m√†xim i senzilleta. I √©s que la gent t√© tend√®ncia a posar el carro davant dels bous…
    Ara, també cal reconèixer que gràcies al PWT, especialment amb fons blau i amb els llums apagats, hem fet magnífiques migdiades en conferències i consells de govern soporífers.
    Bon estiu, igualment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.