El valor de l’adjectiu ‘multitudinari’

Els semantistes ens ensenyen que hi ha alguns adjectius que són vagues (no pas ganduls!), és a dir que el seu valor de referència s’ha de fixar contextualment. Així doncs, quan diem que una persona és alta, el valor d’alt pot variar segons el context: un pot ser alt entre els Pigmeus i no ser-ho entre els Watusi. Aquesta vaguetat sorgeix molt sovint amb l’adjectiu multitudinari quan modifica el nom assemblea. Noteu alguns exemples nostrats espigolats de la xarxa:

Més d’un centenar:

El passat dijous, 8 d’octubre, va tenir lloc una multitudinària assemblea d’estudiants a la plaça Cívica per a organitzar la Festa Major de la UAB, després que el Rectorat fes pública la decisió de no celebrar aquest curs la gran diada festiva de la universitat. L’assemblea va ser convocada per la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i va tenir una molt bona acollida entre l’estudiantat universitari, arribant a aplegar més d’un centenar de persones.

Però això no s’atura aquí. Ahir mateix, l’Assemblea d’Estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres decidia en una assemblea multitudinària i per un resultat de 165 vots a favor, 3 vots en contra i 12 abstencions, ocupar a partir de dilluns la Facultat

Compareu la versió d’aquest esdeviment amb la següent:

Més de dos centenars:

1. És legitima la convocatòria d’ocupació des de l’assemblea de lletres?
Sí. El 18 de novembre una assemblea multitudinària de més de 250 estudiants (la més gran dels últims 3 anys) va decidir per majoria absoluta convocar l’ocupació amb aturada de classes.

D’altra banda, una altre assemblea multitudinària (entre 200 i 300 persones) a la Facultat de Ciències de la Comunicació va decidir per aclaparadora majoria una acció similar amb l’objectiu d’obrir espais de debat,

Una Assemblea multitudinària de gairebé la majoria de les més de 600 persones que han vingut a la plantada, recollia el sentiment general de satisfacció i perseverança

Noteu la semàntica de l’expressió “gairebé la majoria de les més de 600 persones que han vingut a la plantada”: és a dir, menys de la meitat! Premi per al redactor!

Uns 400 conductors d’autobusos tallen la via Laietana de Barcelona per fer una assemblea multitudinària al carrer

Més d’un miler:

La Plataforma en Defensa de l’Ebre va reunir ahir més d’un miler de persones a Tortosa en el que va ser una assemblea multitudinària.

Assemblea multitudinària dels treballadors de TMB – autobusos de Barcelona
El dimarts 23 de desembre més de mil treballadors de Transports de Barcelona (autobusos) van participar a l’assemblea que es va dur a terme al vestíbul de la Universitat de Barcelona, ocupada pels estudiants en contra de Bolonya.

Nombre indefinit (no pas infinit, espero!):

Els estudiants de la Facultat de Traducció i Interpretació (FTI) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), després d’una assemblea multitudinària celebrada el dia 3 de desembre de 2008, vam decidir, per gran majoria, manifestar-nos en contra d’alguns aspectes de l’aplicació del Procés de Bolonya.

La Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia tornarà a ocupar la facultat la setmana vinent després d’una assemblea multitudinària celebrada avui.

Desprès de l’assemblea multitudinària del dimecres passat a la nit, l’ambient a la facultat i el clima de mobilitzacions contra Bolonya que es viu a Barcelona i a moltes universitats del país, a Mundet hem decidit tancar-nos fins que aconseguim els nostres objectius a partir d’AVUI a les 19.00 hores.

En una assemblea multitudinària que es va fer a la Bisbal, els representants de la plataforma van denunciar la campanya mediàtica dels sectors «afins al govern tripartit», especialment dels representants territorials del PSC.

La decisió de donar el vistiplau al preacord municipal es va prendre el 15 de desembre durant una assemblea multitudinària celebrada al Parc de Bombers de l’Eixample.

Com podeu veure, hi ha una notable variació i la UAB té un llindar molt baix. Si a això hi afegim que a Google hi ha 1620 pàgines amb ‘assemblea multitudinària’, en contrast notable amb les 5 pàgines per a ‘assemblea minoritària’, 2 per a ‘assemblea poc representativa’ i cap per a ‘assemblea testimonial’ o ‘assemblea poc concorreguda’, la conclusió (lingüística) és que l’expressió ‘assemblea multitudinària’ s’ha convertit en un clixé. Això o és que apliquem la dita que dos són companyia i tres són multitud.

11 pensaments a “El valor de l’adjectiu ‘multitudinari’

 1. Xavier

  Sempre és un plaer, i a més divertit, llegir-te. Avui t´has superat¡¡¡¡ Felicitats per la peça, tot combinant pedagogia, ironia i solidesa argumental i empírica.

  De ben segur que tindràs, espero, lloances multitudinàries, almenys en l’acepció UABassemblària.

 2. Totalment d’acord, un luxe de veure com la llengua és emprada per a fins subjectius (i desprès es queixen!).

  A més, cal notar una cosa que m’ha sorprès i que marca un mínim de raonament:

  “Els estudiants de la Facultat de Traducció i Interpretació (FTI) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), després d’una assemblea multitudinària celebrada el dia 3 de desembre de 2008, vam decidir, per gran majoria, manifestar-nos en contra d’alguns aspectes de l’aplicació del Procés de Bolonya.”

  En alguns aspectes? No a totes i per totes sense saber de què es parla com han fet alguns?

  Interessant… dóna molt per pensar…

 3. Júlia,
  És curiós, efectivament. A l’informe de Media.cat sobre el tractament de les mobilitzacions del curs passat a la premsa de Barcelona es destaca (i es critica) que el discurs dels antibolonya quedava reflectit com a molt simplista i reduït a tres demandes sense argumentari contra l’EEES:
  1) aturada del procés,
  2) referèndum vinculant,
  3) readmissió dels expedientats.
  Si això hi afegim la falta de representants estables i independents de les assemblees, la confusió i el discurs reduït a eslògans és inevitable. Només cal que algú manipuli convenientment la situació i ja tenim la llavor del pensament únic: o tot o res, o estàs contra de Bolonya en bloc o estàs a favor de la mercantilització, privatització, l’elitisme, etc. de la universitat.
  Jo a classe miro de fer veure als meus alumnes que en la llengua, com en la vida, les coses no són sempre blanques o negres, sinó que tenim una magnífica gamma de grisos (el color, no els polis mítics que tants citen sense haver-los vist mai).

 4. A veure quan arriba el dia esperat en què anunciïn el següent:

  “L’Assemblea de Lletres anuncia, després d’una votació unànime de les menys de 180 de persones que -com a molt i essent generosos-la formen depenent del dia, la seva autodissolució irrevocable”.

  “El SEPC, per votació unànime, anuncia també la seva desaparició després d’un període de reflexió personal dels seus dirigents al monestir cistercenc de Poblet”.

  “L’antibolonyisme, després d’unes quantes assemblees residuals i uns quants enfrontaments desproporcionadament sobredimensionats amb els Mossos d’Esquadra, assumeix la seva nul·la representativitat entre el col·lectiu universitari català i oficialitza la seva rendició incondicional i l’interès de redimir-se com a associació cultural catòlica i de reinserció d’okupes penedits duent a terme tasques de neteja i reparació de tots els desperfectes, destrosses i i danys ocasionats en els darrers 10 anys. Alhora anuncia que destinarà els seus fons econòmics sorgits del treball personal dels seus membres a indemnitzar els afectats per agressions, vexacions, insults i difamacions durant els antics anys de lluita”.

 5. Rafa,
  Jo no demano tant. N’hi ha prou que hi posin seny i deixin de justificar actituds sectàries i actes violents sota el paraigua bolonyès; que exerceixin els seus drets, però assumint-ne els deures que comporten; que siguin idealistes sense deixar de tenir els peus a terra. En resum, menys consignes buides (e.g. “Siguem realistes, demanem l’impossible”, “L’única batalla perduda és la que no es comença”) i una mica més d’anàlisi i reflexió. Si a més, deixen d’embrutar la Facultat, oli en un llum!

 6. Rafa, Xavier,

  em temo que demaneu massa (dit amb humor, que consti). Feu com jo: intenteu deixar en evidència certa gent i certs col·lectius, funciona molt bé.

 7. Aquest tal “Rafael Grasa” no serà el “Rafael GraSSa”, ex-secretari general de la UAB?

  Això de l’ús del “multitudinari” és ben cert, però no és exclusiu de cap moviment, grup o individu organitzat.

 8. Joan,
  Si el grup té un funcionament una mica organizat i estableix el quòrum necessari sobre la base dels membres possibles, la vaguetat de l’ús és molt menor, com segur que no se t’escapa. En qualsevol cas, em sorprèn que en moltes assemblees es vulgui destacar l’assistència quan convé i que quan no convé s’assumeixi que les decisions són sobiranes i vinculants independentment del nombre d’assistents (la política del “si no véns, no et queixis”).
  Quina diferència hi fa que sigui ‘multitudinària’ o en ‘petit comité’? Tècnicament, una assemblea la pot convocar i desenvolupar una sola persona, especialment si és com la de Lletres, que no té ni estatuts ni reglament ni res que se li assembli.
  Jo, el que no acabo de entendre és que per fer una cosa tan insubstancial com un partit de futbol o de bàsquet entre amics un cap de setmana s’assumeixin i es respectin unes regles com a base per al bon funcionament i que en el cas d’una Facultat, que afecta tanta gent i que té tanta importància per als estudiants, s’accepti de manera acrítica que no hi ha cap norma de funcionament establerta. Anarquia i autogestió, sí, però per a segons què! Segur que com a marxista, comparteixes la incongruència. Per cert, aquí hi ha l’enllaç d’un materialista dialèctic amb les seves contundents opinions sobre l’assemblearisme: http://glamboy69.wordpress.com/2009/07/18/no-al-assemblearisme/.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.