De la mala redacció considerada com una de les belles arts (7)

La mala redacció, especialment en forma de text confús, té un espai privilegiat en les definicions dels diccionaris. En general és senzill identificar-les: són aquelles definicions que no només no et solucionen el dubte que hi consultaves, sinó que t’obliguen a rellegir-les dues o tres vegades per mirar d’entendre-les (i a més, et fan mirar dues o tres definicions més). Aquest segon aspecte, que és un problema en un text qualsevol, en una obra de consulta ràpida és un pecat capital. No és estrany, doncs, que la lexicografia més moderna, especialment l’anglesa, hagi començat a assajar maneres de definir més entenedores i eficients. Aquí som ben lluny d’aquesta tendència, tot i magnífiques excepcions, com el diccionari Didac. Us en dono uns quants exemples garbellats dels meus apunts de classe de Lexicografia Catalana.

Diccionari Fabra

dragar v. tr. La terra obrint-se, les aigües, un xuclador, etc., engolir (quelcom).

GDLC

endocèntric -a adj ling Dit de la construcció en la qual un grup de mots té la funció d’un nom (les claus del pis), d’un verb (treballar per a altri), d’un adjectiu (tocat i posat) o d’un adverbi (ara mateix).

exocèntric -a adj ling 1 Dit de la construcció els components de la qual no són en relació de coordinació ni de subordinació i, per tant, poden pertànyer a una categoria diferent de la de llurs elements constituents.

capicua m 1 Dit del nombre que no s’alteraria posant la primera xifra en l’últim lloc, la segona en el penúltim, i així successivament. El nombre 87078 és un capicua.
briofil•le m BOT Fulleta del gametòfit dels briòfits, constituïda generalment per una sola capa de cèl•lules i amb nervi pluriestratificat o sense aquest.

tipus m 1 1 GRÀF Cadascuna de les peces, en forma de paral•lelepípede de base rectangular, que porten en relleu, en una de llurs bases, una lletra o un signe i que, posades les unes al costat de les altres, formen el motlle o la forma d’allò que hom vol imprimir.

DIEC-1

paio m. i f. Entre els gitanos, persona que no ho és.

Diccionari de neologismes

buidament m Elisió que es produeix quan un element és idèntic a un altre element aparegut en una oració precedent coordinada amb la que presenta l’elisió.

pro-drop adj Dit de la característica que tenen les llengües configuracionals amb frases que poden aparèixer, en l’estructura superficial, sense subjecte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.