Com fer que una felicitació et resulti irritant

Avui el nostre rector ens ha enviat un correu-e per felicitar-nos per les bones valoracions de la UAB al Times Higher Education World University Ranking: el 146. És un detall maco i considerat compartir aquest petit mèrit amb tothom i li ho agraiexo. No obstant això, el que resulta irritant és la poca cura que ha tingut a fer-ho de manera adequada. El text, que ara us reprodueixo, és d’una aspror lingüística que esparvera.

Benvolgudes, benvolguts,

Com ja sabreu, en el Times Higher Education World University Ranking d’enguany, la UAB ha estat posicionada com la número 146 del món, i la primera de les universitats estatals. En altres indicadors d’aquest tipus la nostra institució també ocupa posicions destacades des de fa uns quants anys.

Aquestes valoracions són especialment meritòries en l’actual context econòmic i només es poden entendre des del compromís i la implicació de cadascú de vosaltres envers la nostra universitat.

Aquestes línies són per agrair-vos la feina ben feta, l’esforç i la dedicació. Sense el treball diari de tots els membres de la comunitat universitària, això no hagués estat possible.

Ben cordialment,

El problema no és només el ‘com ja sabreu’ en comptes del “com ja deveu saber” o del “no hagués estat possible” en comptes del ‘no hauria estat possible’, que són errors que miro de corregir als alumnes de primer de traducció, és especialment el to impregnat de burocratès del text: què redimonis és “la UAB ha estat posicionada com la número 146 del món”? És tan difícil escriure de manera planera “la UAB ocupa el lloc 146 del món”? I què em dieu del recargolat “Aquestes valoracions són especialment meritòries en l’actual context econòmic i només es poden entendre des del compromís i la implicació de cadascú de vosaltres envers la nostra universitat.”? Tanta xerrameca per dir que “els bons resultats malgrat la crisi i les retallades són fruit del compromís i la implicació de tothom amb la nostra universitat”? Per què hem de convertir una felicitació entre companys de feina en un document administratiu avorrit?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.