Presentaci贸 de la xarxa USCAT

En 1986, la Carta d’Ottawa per a la Promoci贸 de la Salut establia com una de les cinc 脿rees d’acci贸 priorit脿ries per promocionar la salut 鈥la creaci贸 d’entorns que recolzin la salut鈥.

Els entorns o escenaris s贸n definits com aquells llocs i contextos socials on les persones desenvolupen activitats di脿ries i en el qual interactuen factors ambientals, organitzatius i personals que afecten la salut i el benestar dels quals viuen, treballen, aprenen, etc.

Des de llavors, s’han desenvolupat nombrosos projectes protectors i promotors de la salut en determinats entorns com 茅s el cas de les escoles promotores de la salut, els centres de treball promotors de la salut, la xarxa de ciutats saludables o la xarxa d鈥檋ospitals i serveis sanitaris promotors de la salut.

La universitat reuneix diverses de les caracter铆stiques d’aquests entorns; d’una banda, 茅s un centre de treball, per un altre 茅s un centre educatiu i, a m茅s, 茅s una instituci贸 d’especial rellev脿ncia per la recerca que realitza i que garanteix l鈥檃van莽 de la nostra societat.

La universitat no 茅s aliena al valor salut i, de fet, ha vingut formant professionals relacionats amb la salut i els seus determinants amb gran efectivitat. No obstant aix貌, despr茅s de les experi猫ncies en el camp nacional i internacional en projectes espec铆fics d’universitats saludables sembla arribat el moment d’aprofundir en una Universitat que, complint amb les seves principals missions, 茅s tamb茅 capa莽 d’iniciar, en el seu propi si, un proc茅s de promoci贸 de la salut per a la comunitat universit脿ria i la societat en el seu conjunt.

En els 煤ltims anys algunes Universitats i Estructures de Salut Publica de CCAA han treballat en aquest tema amb l’objectiu d’aconseguir Universitats m茅s saludables amb diverses perspectives, diferents enfocaments, activitats i l铆nies d’actuaci贸. Aquests projectes es troben en diferents graus de desenvolupament i compten amb el suport de la Red Espa帽ola de Universidades Saludables (REUS), recolzada pel Ministeri de Sanitat i Consum i per la Confer猫ncia de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

En un m贸n globalitzat, el treball en xarxa resulta imprescindible tal i com remarca la darrera Carta de Nairobi. Tanmateix, La Carta de Bangkok per a la promoci贸 de la salut en un m贸n globalitzat estableix els principals reptes, mesures i compromisos necessaris per abordar els determinants de la salut en un m贸n globalitzat i demana involucrar a nombrosos agents i interessats directes que s贸n fonamentals per aconseguir la salut per a tots. Per afrontar aquests reptes la implicaci贸 de la universitat 茅s imprescindible, i, m茅s encara, si aquesta adquireix el comprom铆s d’impulsar els principis, valors i propostes de Promoci贸 de la Salut.

logo脡s per aix貌 que pensem que la creaci贸 de la Xarxa Catalana d鈥橴niversitats Saludables ha de facilitar l鈥檃ssoliment d鈥檃quests reptes i esdevenir motor en l鈥櫭爉bit de la promoci贸 de la salut a Catalunya amb el treball col路laboratiu amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.