VUIT-CENTS

Mirades al segle XIX

febr. 16 2017

Monogràfic sobre la corrupció política a l’Espanya Contemporània

Posted in General per 1299483 |

SEMINARI PERMANENT DEL GRUP D’HISTÒRIA DEL PARLAMENTARISME

Monogràfic sobre la corrupció política a l’Espanya contemporània

El proper divendres 3 de març de 2017 a les 11h., a Sala de Conferències del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB, tindrà lloc una nova sessió del Seminari Permanent del Grup d’Història del Parlamentarisme.

Jaume Muñoz presentarà el seu llibre La España corrupta. Breve historia de la corrupción (de la Restauración a nuestros días, 1875-2016).

Seguidament, Lluís Ferran Toledano farà una conferència sobre “La corrupció política a l’Espanya contemporània. Algunes línies de debat historiogràfic”

Per acabar, es donarà informació sobre el Primer Congrés Internacional d’Història de la Corrupció Política a l’Espanya Contemporània que es celebrarà a Barcelona el mes de desembre de 2017.

 

jaume-m

 


No hi ha comentaris

nov. 14 2016

Nou llibre de Juan Ignacio Marcuello: “Los proyectos de reforma política de Bravo Murillo en perspectiva”

Posted in General per 1299483 |

Los proyectos de reforma política de Bravo Murillo

 

L’editorial digital In Itinere, recolzada pel Seminari d’Historia Constitucional “Martínez Marina” i pel servei de publicacions de la Universitat d’Oviedo, acaba de publicar un nou llibre del professor Juan Ignacio Marcuello Benedicto:  Los proyectos de reforma política de Bravo Murillo en perspectiva.

 

Es pot consultar i descarregar gratuïtament en el següent enllaç: http://www.unioviedo.es/constitucional/seminario/editorial/crbst_14.htm


No hi ha comentaris

oct. 24 2016

Quintí Casals al Seminari Permanent del GHP

Posted in General per 1299483 |

Quintí casals

El Grup d’Història del Parlamentarisme ha organitzat una nova sessió del seminari permanent, que tindrà lloc el proper divendres 11 de novembre de 2016.

El doctor Quintí Casals (Universitat de Lleida) realitzarà una conferència-col·loqui sobre: La representativitat parlamentària i política a Catalunya durant el primer liberalisme (1808-1836): estratègies, procediment i concrecions.

En el mateix seminari també es donarà informació sobre els projectes de recerca vigents del GHP i sobre el Congrés Internacional d’Història de la Corrupció Política a l’Espanya Contemporània.

L’acte es durà a terme a la sala de conferències del departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB a les 10,30 del matí.


No hi ha comentaris

gen. 26 2016

La ICHRPI ofereix beques de mobilitat per a joves investigadors amb l’objectiu d’assistir a la seva propera trobada

Posted in General per 2130218 |

L’entitat International Comission for the History of Representative and Parliamentary Institutions (ICHRPI) ofereix beques de mobilitat per a joves investigadors sense contracte permanent o amb dificultats per a finançar l’assistència a la conferència que organitza a Palma de Mallorca entre els propers 7 i 9 de setembre.

El premi consisteix en el sufragament de la quota d’inscripció, un any de subscripció a la revista Parliaments, Estates & Representation i finançament pel viatge i els costos d’allotjament. Les sol·licituts s’han de fer arribar no més tard del primer de maig de 2016 a la Dr. Eva Jedruch (evajedruch@gmail.com).

Més detalls de la conferència a: http://ichrpi.uib.cat


No hi ha comentaris

des. 18 2015

Un grup de recerca franco-alemany organitza unes jornades d’estudi internacionals sobre la denúncia de la corrupció a l’època contemporània

Posted in General per 2130218 |

Els propers 17 i 18 de  novembre de 2016 se celebraran a Aix-en-Provence unes jornades d’estudi internacionals sobre les denúncies de la corrupció a l’època contemporània, que tenen per títol Dénonciations et dénonciateurs de la corruption. Chevaliers blancs, pamphlétaires et promoteurs de la transparence à l’époque contemporaine.

La trobada té l’objectiu de seguir aprofundint en la investigació sobre la corrupció a l’època contemporània, en la línia que ha caracteritzat les darreres jornades científiques d’un grup de recerca franco-alemany, que compta amb el suport de la Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) a Alemanya i de l’Agence nationale de la recherche (ANR) a France.

El comitè científic de la trobada està format per Jean-Louis Briquet (CES-Paris 1), Annie Collovald (CENS, Université de Nantes), Olivier Dard (IRICE, Université Paris-Sorbonne), Gilles Favarel-Garrigues (CERI), Jean Ivo Engels (Technische Universität Darmstadt), Andreas Fahrmeir (Goethe Universität, Frankfurt), Cesare Mattina (LAMES, AMU-CNRS), Frédéric Monier (Centre Norbert Elias, Université d’Avignon), Laurence Montel (CRHQ, Université de Caen), Laurent Mucchielli (LAMES, AMU-CNRS) i Jacques Walter (CREM, Université de Lorraine).

Els organitzadors conviden a presentar propostes que versin sobre les formes retòriques de la denúncia de la corrupció, les pràctiques sotmeses a denúncia, els denunciants, el context en el qual es produeixen aquestes pràctiques i les interaccions entre denunciants i denunciadors.

El termini de presentació de les propostes finalitza el proper 14 de març de 2016. Per a més informació consultin aquí.


No hi ha comentaris

des. 01 2015

Els professors Manuel Santirso i Jaume Claret presentaran el seu llibre dedicat a la construcció del catalanisme en el proper seminari permanent del Grup d’Història del Parlamentarisme

Posted in General per 2130218 |

Els professors Manuel Santirso (UAB) i Jaume Claret (UOC) presentaran el llibre La construcción del catalanismo: La historia de un afán político (Catarata, 2014) en el proper seminari permanent del Grup d’Història del Parlamentarisme (UAB), que tindrà lloc el divendres 11 de desembre de 2015. L’acte se celebrarà a partir de les 11 del matí a la sala de reunions (aula B7/1124) del departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.

A l’obra, Santirso i Claret analitzen el catalanisme i les diverses propostes que des d’aquest moviment polític s’han formulat al llarg de l’època contemporània. Com exposen, el catalanisme ha estat en sintonia des del seu naixement amb les noves tendències ideològiques europees, tant reaccionàries com progressistes, i s’ha estès a tots els espais polítics. Per exemple, s’ha comparat amb Irlanda, Escòcia, Noruega o Lituània, entre d’altres realitats amb les quals s’ha emmirallat tot plantejant la secessió, el particularisme, la confederació o el domini d’Espanya. En aquest sentit, els autors analitzen les causes de la permanència del catalanisme i la seva evolució fins els nostres dies.

D’altra banda, en el mateix seminari també tindrà lloc la presentació del projecte de tesi doctoral de Laura Canalias (doctoranda FPU, UAB), sota el títol Impacte social, polític i cultural d’una política pública. La Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya (1914-1929).


No hi ha comentaris

oct. 02 2015

L’organització internacional d’hispanistes del segle XIX obre la recepció de propostes pel VI simposi anual

Posted in General per 2130218 |

El VI simposi anual de la xarxa internacional d’hispanistes del segle XIX tindrà lloc a l’Institute of Modern Languages Research (Senate House) de Londres, els propers 8 i 9 d’abril de 2016.

Les propostes de comunicació hauran de girar a l’entorn de qualsevol camp d’investigació relacionat amb estudis hispànics del segle XIX. S’hauran de remetre abans del 15 de gener de 2016 a g.lawless@qub.ac.uk

Per a més informació consultin el següent enllaç:

 

http://events.sas.ac.uk/imlr/events/view/19358/VI+Annual+Symposium+of+the+Nineteenth-Century+Hispanists+Network


No hi ha comentaris

abr. 09 2015

Una conferència aborda la influència dels consulats estrangers a Barcelona durant la Guerra Civil

Posted in General per 2130218 |

El proper dimarts 21 d’abril el Grup d’Història del Parlamentarisme i l’assignatura Història Contemporània de Catalunya, Grup 2, del departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona organitzen la conferència Els consulats estrangers a Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939).

En la conferència tindrà lloc la presentació i un debat al voltant dels llibres d’Arnau González Vilalta Amb ulls estrangers. Quan Catalunya preocupava a Europa. Diplomàcia i premsa internacional durant la Guerra Civil (Ed. Base, 2014) i de Josep Puigsech Farràs, Falsa leyenda del Kremlin. El consulado y la URSS en la Guerra Civil española (Biblioteca Nueva, 2014).

L’acte tindrà lloc a partir de les 10 del matí a l’aula 112 de la facultat de Filosofia i Lletres de la UAB.


No hi ha comentaris

febr. 25 2015

Frédéric Monier vincula l’aparició de la corrupció a occident als canvis polítics i socials de la fi de l’antic règim, en la ponència oferta en el Seminari del Grup d’Història del Parlamentarisme

Posted in General per 2130218 |

Frédéric Monier, catedràtic d’història contemporània a la Université d’Avignon, va analitzar els orígens de la corrupció en la societat contemporània occidental en el seminari del Grup d’Història del Parlamentarisme del passat 20 de febrer. La seva ponència, titulada “La corruption politique a une histoire: propositions pour une enquête comparative (19e et 20e siècles)”, es va fonamentar en un estudi comparatiu de la realitat política occidental des finals de l’antic règim, passant pel llarg del segle XIX i arribant a principis del segle XX.

Monier va argumentar que l’aparició de la corrupció s’havia de pensar des dels canvis en l’organització del poder polític i social que es produïren a la fi de l’antic règim. Es deixà enrere una societat governada pel patronatge aristocràtic, mentre es va donar lloc a un nou model en què eren els recursos de l’Estat i no els béns privats els que es trobaven al cor de les relacions de patronatge. És a dir, amb l’organització dels partits polítics els favors ja no passaven només per compensacions de béns personals, sinó que se servien de béns públics.

Al mateix temps, aquesta realitat va venir acompanyada de noves transformacions en la percepció pública dels escàndols i la corrupció. Així, el canvi de perspectiva intel·lectual que es produeix en aquest període històric de finals de l’antic règim habilita la reformulació del concepte de corrupció política. Amb unes altres paraules, la corrupció es vincula al trencament d’uns determinats valors morals i esdevé públicament injustificable.

D’aquesta manera, s’associa l’antic règim a una època plena d’abusos amb la qual s’havia de trencar. Per exemple, des d’una visió de Montesquieu la corrupció era vista com una degeneració moral i política, mentre que per a Robespierre la política s’associava a la incorruptibilitat, de manera que aquests fenòmens passaven a ser immorals i impolítics.

És, doncs, en aquest període a cavall entre el segle XVIII i el XIX que apareix un discurs públic de reprovació de la corrupció política i que s’anirà consolidant al llarg del segle XIX. En nom de la moral cívica es condemna i, per tant, queda establerta com una pràctica reprovable. En aquest sentit, l’escàndol acostuma a aparèixer com una excessiva interferència de l’esfera privada en la pública. Els debats públics al voltant d’aquests llindars i dels escàndols són una mostra fefaent de la seva repulsa. Un exemple prou evident, apuntà Monier, foren els fets al voltant de la gestió del canal de Panamà, per bé que anteriorment foren recurrents altres casos que historiogràficament han obtingut menys atenció.

Sigui com sigui, la percepció de la corrupció no s’instal·là com una realitat inamovible, sinó que evolucionà en acord amb els canvis polítics i socials. En conseqüència, no significava el mateix a un país com a França, que en un altre com a Alemanya, on jurídicament no existia la seva punició, sinó que s’havia de trobar en altres pràctiques, com ara el suborn.

De tota manera, aquesta idea de trencament del sistema de valors polítics ha continuat fins els nostres dies lligat a la percepció que encara avui es té de les pràctiques de corrupció.

La investigació i el treball de Frédéric Monier s’han de situar en un projecte d’investigació franco-alemany al voltant de la corrupció política a l’època contemporània, coordinat per Jens Ivo Engels (Tecnische Universität Darmstadt), Olivier Dard (Université París-Sorbonne), Andreas Fahrmeir (Goethe Universität Frankfurt), Natalie Petiteau (Université d’Avignon) i el mateix Monier. Fruït d’aquesta col·laboració han aparegut tres obres, l’última de les quals recentment sota el títol Scandales et corruptions à l’èpoque contemporaine.


No hi ha comentaris

febr. 06 2015

Frédéric Monier analitzarà la corrupció política contemporània en el proper seminari del Grup d’Història del Parlamentarisme

Posted in General per 2130218 |

El catedràtic d’Història contemporània de l’Université d’Avignon et des Pays de Vaucluse, Frédéric Monier, oferirà una conferència sobre la corrupció política contemporània a nivell comparat en el proper seminari del Grup d’Història del Parlamentarisme. El títol de la ponència és La corruption politique a une histoire: propositions pour une enquête comparative (19e et 20e siècles).

L’acte tindrà lloc el divendres 20 de febrer del 2015 a la sala de conferències del departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Serà a partir de les 11 del matí.


No hi ha comentaris

Next »