Avui, en el marc de la Setmana Saludable i Sostenible de la UAB, la doctora en Geografia i Història Mabel Gràcia ha realitzat una conferència a la Facultat de Filosofia i Lletres per tractar l’alimentació, la salut i la cultura des del punt de vista antropològic. Al llarg de la seva xerrada, ha pronunciat nombroses vegades la frase “Somos lo que comemos”, de fet, el 2002 va publicar un llibre amb aquest mateix títol. Una frase que està molt present en el nostre dia a dia però que la formulà Ludwig Feuerbach, un filòsof i antropòleg alemany al s. XIX.


Quin paper té doncs l’antropòleg en l’estudi del fenòmen de l’alimentació? Mabel Gràcia ens ha explica’t que estudia tot el que es produeix en termes econòmics, industrials, socials i culturals en relació amb l’alimentació. Tant l’activitat de cuinar els aliments, els aspectes positius i negatius del fenòmen alimentari industrial on ens trobem submergits des de 1950 com l’augment de la diversitat d’aliments, que ens ha portat a una pèrdua de la biodiversitat i a una proliferacio de les anomenades “malalties de l’abundància”. La conferència ha sigut molt interessant i hi han assistit una quarentena de persones vingudes des de diferents sectors, membres del PAS, estudiants d’antropologia i també d’altres graus de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’activitat a més, formava part de la Segona Setmana de l’Antropologia, organtizada per l’Institut Català d’Antropologia, que fins el 29 d’abril realitza un seguit d’activitats per apropar l’antropologia a tothom.