La UAB mitjançant el programa Tutoresport UAB participa en el disseny d’una mobilitat europea acadèmic-esportiva que es pugui introduir dins el nou programa Erasmus+ (2021-2027)

El projecte STICK (Sport and Academic Talent Integration through Exchange Programmes i Hockey) -coordinat per la UAB i l’Atlètic Terrassa Hockey Club juntament amb altres quatre universitats i clubs europeus- va presentar les conclusions finals del projecte el dimarts, 19 de novembre, a Brussel.les davant representants de la Comissió Europea, i també de federacions internacionals, clubs esportius i universitats europees, que han mostrat interés en implementar-lo. També hi eren presents representants de les oficines de Brussel.les de les xarxes ECIU i YERUN, en les quals hi participa la UAB.

Després de gairebé dos anys de treball, el consorci del projecte STICK –finançat pel programa SPORT de la Unió Europea– va presentar aquesta proposta de mobilitat acadèmic-esportiva amb l’objectiu que es pugui introduir dins el nou programa Erasmus+ (2021-2027), que en aquests moments està en fase de disseny a la Comissió Europea.

El projecte STICK, iniciat al gener del 2018, ha estat treballant per a dissenyar i adaptar el programa Erasmus a les necessitats dels esportistes d’alta dedicació. Coordinat per la UAB i l’Atlètic Terrassa Hockey Club, hi ha participat el Beeston HC i Nottingham Trent University d’Anglaterra, el Pembroke WHC i Dublin City University d’Irlanda, KHC Dragons i Universiteit Antwerpen, de Bèlgica, i l’ Erasmus University Rotterdam i HC Rotterdam, d’Holanda.

L’objectiu ha estat el de facilitar a atletes d’alta dedicació, anar un pas més enllà en la seva carrera dual com a esportistes i estudiants, compaginant la mobilitat Erasmus amb la competició esportiva, fet que fins ara, sovint, és molt complicat. Un dels reptes del projecte ha estat el de respondre a les demandes i necessitats de les universitats, així com les dels esportistes-estudiants i les dels seus clubs i federacions respectives a l’hora d’adaptar l’actual programa de mobilitat Erasmus.

Ha estat la primera vegada que han treballat conjuntament universitats, clubs esportius i federacions a nivell europeu. De fet, en la presentació de les conclusions els comissionats que hi van ser presents van destacar aquest treball plegats i el que s’hagin compartit experiències.

Tot i que el projecte ha treballat amb l’hockey herba com a esport pilot, els resultats del projecte són implementables a qualsevol altre esport.

Aquest curs acadèmic 2019/20 està servint per posar a prova l’esquema de mobilitat acadèmic-esportiu dissenyat, a través d’unes primeres mobilitats entre les universitats del consorci. Així, la UAB té aquest curs dos esportistes, jugadors d’hoquei, participant en el programa: l’Oriol Roca, estudiant de Tecnologia dels Aliments, que està estudiant a la Nottingham Trent University i jugant al Club Beeston HC; i l’Alexandra Martínez, estudiant de Fisioteràpia, que al segon semestre estarà a la Dublin City University i al club d’hoquei Pembroke WHC.

La presentació a Brussel.les va ser presidida pel vicerector de la UAB, Màrius Martínez, al qual van acompanyar Mireia Galí, coordinadora general del projecte STICK, de l’Atlètic Terrassa Hockey Club i tècnica de l’Oficina de Projectes Internacionals de la UAB; Marta Vilalta, coordinadora UAB del projecte; Enric López, coordinador acadèmic local de la UAB; Xavier Isern, coordinador Carrera Dual del programa Tutoresport de la UAB. Katja Schustakowitz, Cap de l’Àrea de Relacions Internacionals de la UAB, també hi va ser present. Hi va intervenir i oferir una xerrada el professor de la UAB, Miquel Torregrossa, coordinador del grup de recerca de Psicologia de l’Esport (GEPE-UAB).

A partir d’ara, qualsevol esport o universitat que vulgui implementar l’esquema de mobilitat acadèmic-esportiu, ja disposarà d’una guia per a fer-ho possible, a través de la pàgina web del projecte. Per tal els resultats del projecte tinguin un veritable impacte en la carrera dual dels esportistes, s’espera que la Comissió Europea implementi les recomanacions traslladades a Brussel·les.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *