Blog del grup de recerca Tradumàtica

Blog del grup de recerca Tradumàtica sobre tecnologies de la traducció

març 07 2015

La qualitat dels traductors automàtics en català

Posted in General, Notícies |

Adrià Martín

Jordi Gavaldà, alumne del Màster en Correcció i Assessorament Lingüístic de la UAB, va defensar el 17.12.2014 el seu Treball de Fi de Màster titulat La qualitat lingüística dels traductors automàtics gratuïts en línia. Avaluació de la traducció dels aspectes contrastius castellà-català, en el qual analitza sis traductors automàtics i la qualitat de les traduccions que ofereixen entre castellà i català. Els traductors automàtics seleccionats són, per aquest ordre, Apertium, Lucy Kwik Translator, Google, Bing, N-II i SisHiTra, una selecció que respon a criteris metodològics (dos traductors basats en regles, dos d’estadístics i dos d’híbrids).

 

El treball resulta especialment interessant des del punt de vista de la identificació d’alguns errors que no semblen difícils de sistematitzar i d’incorporar en els motors esmentats (pensem per exemple a la creació de regles lingüístiques que incloguin l’article al davant dels noms propis de persona), i també pel fet que permet constatar com, en combinacions de llengües properes, els sistemes basats en regles poden obtenir resultats de més qualitat que els estadístics o híbrids (en l’estudi en concret, els de regles superen la resta de sistemes en quasi totes les categories).

 

El treball —tutoritzat per un expert en la matèria, Salvador Climent, i d’una qualitat excel·lent— ha estat ressenyat també per un dels professors del màster, David Paloma, a la seva columna al diari El Punt Avui.


This entry was posted on Dissabte, 7 març, 2015 at 15:28 and is filed under General, Notícies. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Deixa un comentari