Espai d'informacions i difusió
de les TIC a la Comunitat UAB

Comunitat, Notícies

Eines per treballar en remot

Per a facilitar el treball des de fora de la Universitat hem organitzat les diferents eines i serveis disponibles, que permeten realitzar les tasques habituals, per a cadascun dels col¬∑lectius de la comunitat universit√†ria (Estudiants, PDI i PAS) i que¬† podeu consultar en els seg√ľents enlla√ßos:

 

ūüĎČūüŹĺ ¬†¬†¬† Vegeu les darreres Novetats¬† introdu√Įdes a les infografies !

ūüĎČūüŹĺ ¬†¬†¬† Vegeu tamb√© l’article relacionat “Consells i Recomanacions de seguretat per al teletreball (COVID-19)”¬†

ūüĎČūüŹĺ¬† ¬† ¬†Seguiu el canal permanent de comunicaci√≥ Web sobre Coronavirus a la UAB per m√©s informaci√≥ a la Universitat

Recomanacions

Us recordem també algunes mesures recomanades per facilitar la vostra feina:

 • Recomanem moure els fitxers d‚Äôus habitual i que considereu imprescindibles,¬† de les unitats de xarxa (M:, N:,…) cap a OneDrive, ja que aix√≠ podreu accedir-hi f√†cilment des de qualsevol dispositiu on els necessiteu
 • Si necessiteu fer √ļs del vostre certificat digital per fer tr√†mits telem√†tics o signar documents, cal que feu una copia del mateix per poder-la instal¬∑lar a l‚Äôordinador que convingui. Si el que necessiteu √©s utilitzar el certificat digital d‚Äôaltri, cal que contacteu amb certificacio.digital[at]uab.cat
 • Constateu quins recursos necessiteu per fer la vostra feina que requereixin un procediment especial (per exemple, iniciar-los des d‚Äôun ordinador concret o estar a dins de la xarxa UAB). Contacteu amb el CAS si preveieu alguna d‚Äôaquestes situacions
 • En el cas en que feu activitat docent, familiaritzeu-vos amb els recursos disponibles a Eines per treball remot per al Personal Docent i Investigador (PDI). Dins hi trobareu com fer servir Microsoft Teams per fer presentacions, classes i/o reunions fins un m√†xim de 250 persones

Sempre que sigui possible, quan necessiteu assist√®ncia contacteu amb el Centre d’Assist√®ncia i Suport per correu electr√≤nic cas[at]uab.cat. Aix√≤ permetr√† evitar congesti√≥ telef√≤nica i optimitzar els recursos.

Si us ha resultat √ļtil o ha despertat el vostre inter√®s aquest ‚Äúpost‚ÄĚ, el podeu comentar i compartir!

13 Comentaris

 1. Ramón Baldrich Caselles

  est√† molt b√© per√≤ per aprofitat la flexibilitat del Teams i poder crear grups de classe amb canals, tal i com suggereix el mateix “Microsoft Teams”, seria recomanable que els alumnes tamb√© estiguessin integrats en el “Teams”. O no ens creiem lo de les eines online i colaboratives?

  • Informacions TIC

   Benvolgut Ramon, per aprofitar a fons les funcionalitats de Teams tal com les recomana Microsoft caldria tenir total els alumnes de la universitat en el mateix “tenant”, conjuntament amb el PDI i el PAS. En aquest tema s’est√† treballant activament des de la Direcci√≥ TIC i es mantenen converses amb Microsoft, per√≤ √©s un projecte d’envergadura que impacta en m√ļltiples serveis de base que cal “re-configurar”. √Čs per aquest motiu que s’ha posat a disposici√≥ en aquest post les eines actualment disponibles amb el “millor nivell d’integraci√≥” possible actualment. Esperem poder-lo millorar en el futur. Us mantindrem informats. Atentament: Joaquim Campuzano

 2. Sergio Cadena Abadias

  Bon dia,

  Podrieu afegir la informaci√≥ sobre com utilitzar l’eina Zoom?

  Moltes gràcies, i ànims a tothom!

  • Informacions TIC

   Benvolgut Sergi, Moltes gr√†cies pels √†nims, esperem que les noves informacions i guies que publiquem cada dia us siguin d’utilitat.

   Respecte el teu suggeriment, comentar-te que intentem donar informacions i guies d’un conjunt d’eines que estan cobertes a nivell legal (a nivell de llicenciament i RGPD) pel contractes de la universitat i que donen un conjunt de funcionalitats afegides al Campus Virtual, per√≤ mantenint ahora un criteri el m√†xim d’homogeni possible per evitar multiplicitat d’eines que generen necessitats espec√≠fiques de suport pels dubtes i les consultes. En aquest cas, la recomanaci√≥ √©s el Teams de Microsoft, tot i que som conscients que hi ha altres eines com les que comentes que us poden donar una funcionalitat similar. Recullo la teva idea i en tot cas ens plantejarem com podem ajudar-vos a que us poseu en contacte professors de diferents facultats que feu servir altres eines. Atentament: Joaquim Campuzano

 3. 1001139

  Hola Joaquim,
  Soy Jose Miguel Lizcano, profesor del Dept. de Bioquímica e investigador del Institut de Neurociències.
  Ser√≠a interesante que los profesores e investigadores de la UAB tuvi√©ramos acceso la plataforma “Zoom”, de tal manera que pudi√©ramos realizar reuniones en vivo (v√≠deo) con alumnos y colaboradores (m√°s all√° de los 40 min gratis). El CV funciona muy defectuosamente, y no es posible mantener los forums en tiempo real (algunas de las entradas tardan horas en notificarse).
  ¬ŅAlguna chance de que la UAB adquiera licencias Zoom como ya han hecho otras Universidades?

  Gracias, saludos y salud!

  Jose M

  • Informacions TIC

   Hola José Miguel,

   Como comentaba, intentamos dar informaciones y gu√≠as de un conjunto de herramientas que est√°n cubiertas a nivel legal (a nivel de licenciamiento y RGPD) por contratos de la universidad y que dan un conjunto de funcionalidades a√Īadidas en el Campus virtual, pero manteniendo ahora un criterio el m√°ximo de homog√©neo posible para evitar multiplicidad de herramientas que generan necesidades espec√≠ficas de apoyo por las dudas y las consultas.

   En el caso de TEAMS las videoconferencias pueden tener hasta 250 participantes, y de hecho Microsoft ha anunciado (disponible a partir de abril / mayo) la ampliación a 10.000 participantes online, en cada reunión.

   Tal como comentas las herramientas de chat (mal nombre le pusieron!) y f√≥rum en el Moodle no son s√≠ncronas, por eso recomendamos hacer el uso de MS Teams para tutor√≠as y clases (s√≠ncronas) y los f√≥rums solamente para actividades docentes participativas (as√≠ncronas) en CV-Moodle. Ver aqu√≠ (https://infogram.com/guia-1ho16vryknwx4nq?live) y en la portada de CV la ‚ÄúGuia de bones pr√†ctiques de comunicaci√≥‚ÄĚ.

   Aprovecho también para informarte que de forma inminente se convocará un Webinar sobre Docencia Virtual (recibiréis correo), y allí podremos ver el uso de Teams, así como discutir otras posibilidades.

   Atentamente: Joaquim Campuzano

 4. Jaume Farrés Vicén

  Bon dia, Quim,

  T’escric en nom de la Facultat de Bioci√®ncies.
  Algun membre del professorat dubta de fer servir Microsoft Teams enfront d’altres aplicacions com ara Zoom.
  El problema sembla que √©s la versatilitat de l’eina. A m√©s, segons el web de Microsoft, sembla que Teams t√© algunes limitacions importants. A continuaci√≥ et transcric el que diu Microsoft:

  https://docs.microsoft.com/en-us/microsoftteams/limits-specifications-teams

  “Limits and specifications for Microsoft Teams
  Teams chat works on a Microsoft Exchange backend, so Exchange messaging limits apply to the chat function within Teams.
  Feature Maximum limit
  Number of people in a private chat1 100
  Number of file attachments2 10
  Chat size Approximately 28 KB per post3
  1 If you have more than 20 people in a chat, the following chat features are turned off: Outlook automatic replies and Teams status messages; typing indicator; video and audio calling; sharing; read receipts.”

  √Čs cert que per a reunions de m√©s de 20 persones, el v√≠deo i l’audio queden desconnectats? O no hem interpretat b√© la nota de Microsoft?

  En la meva experi√®ncia, he mantingut reunions de 30-40 persones sense problemes. L’√ļnica precauci√≥ per evitar reverberaci√≥ √©s desconnectar el micr√≤fon mentres no parles.

  Per altra banda, sembla que l’alumnat no t√© acc√©s al Teams. √Čs cert aix√≤?

  Dono suport a les sol·licituds per a que la UAB adquireixi llicències de Zoom.

  Moltes gr√†cies per la teva atenci√≥ i cuida’t molt.

  Salutacions cordials,
  Jaume Farrés
  Degà
  Facultat de Biociències

  • Informacions TIC

   Hola Jaume,

   No em repeteixo en els motius de recomanar l’√ļs de Teams que ja he comentat en anteriors respostes. S√≠ comentar que Teams est√† incl√≤s en la llic√®ncia de Campus Microsoft (sense cost addicional) i compleix els requeriments de GDPR i ENS.

   En el cas de Teams les videoconfer√®ncies poden tenir fins a 250 participants, i de fet Microsoft ha anunciat (disponible a partir d’abril / maig) l’ampliaci√≥ a 10.000 participants en l√≠nia.

   L’article que m’envies fa refer√®ncia a que est√† limitat el nombre de participants amb l’eina afegida a Teams de xat (no dins una videoconfer√®ncia), per√≤ no ha de suposar la desconnexi√≥ d’audio ni video (per aquests temes el l√≠mit √©s de 250 participants).

   Malauradament, com comentes, el fet que tinguem als estudiants a Google ens est√† complicant l‚Äôoperativa. En el seu moment Google va apostar per l’alumnat i es va moure abans, per√≤ en les infografies d’aquest post (https://infogram.com/pdi-1hnq41zryxqp63z) expliquem com es pot generar una videoconfer√®ncia a Teams (generar un enlla√ß per compartir-la amb l’alumnat a Campus Virtual), presentar un powerpoint o exposar davant de c√†mera, gravar-la, descarregar el video generat i tornar a generar un enlla√ß de compartici√≥, si es vol deixar a l’abast dels alumnes a CV. En aquesta guia s’explica com fer-ho sense necessitar que l’alumnat sigui membre.

   Utilitzant Teams, tal com molt b√© dius, hi ha una s√®rie de “tips” que son √ļtils, com el bot√≥ de desconnexi√≥ dels micr√≤fons dels altres participants, el bloqueig de navegaci√≥ per la presentaci√≥, l’admissi√≥ de participants convidats …

   T’animo a seguir les infografies i guies disponibles en aquest post i, tal com comentava en l’anterior resposta, aprofito tamb√© per informar-te que de forma imminent es convocar√† un Webinar sobre Doc√®ncia Virtual (rebreu correu), i all√≠ podrem veure l’√ļs de Teams, i espero que resoldre el m√†xim de dubtes.

   Atentament: Joaquim Campuzano

 5. David Sierra Hern√°ndez

  Per afegir al debat, crec que seria important que la gent que defensa l’aplicaci√≥ Zoom tingui coneixement dels greus problemes de seguretat que presenta aquesta aplicaci√≥.
  https://www.lavanguardia.com/tecnologia/20200403/48281578055/expertos-alertan-problemas-privacidad-zoom.html

 6. Joan Pujol Tarrés

  He estat fent proves amb el Teams, i els estudiants tenen problemes per entrar-hi amb el seu compte de la UAB. Com altres productes de Microsoft, són força enrevessats i difícils de fer servir.

  Els estudiants (i nosaltres) fem servir hangout. M’he obert un comte amb el g-suit b√†sic (5‚ā¨/mes), i estic fent classes sense problemes. El hangouts meet t√© la possibilitat de 150 participants en l√≠nia.

  Si els estudiants fan servir les eines de google, i google té llicències educacionals, seria possible tenir una llicència de campus pel professorat que habitualment fem servir les eines de google?

  Moltes gràcies!

  • Joan Pujol Tarr√©s

   Em sembla que complim els requisits per fer servir g-suit com a centre educatiu:

   https://support.google.com/a/answer/134628

   Podem saber quan costa la llicència de campus de Microsoft i quin seria el preu de g-suit?

   Gràcies!

   • Gon√ßal Badenes Guia

    Tot i que entenc que hi pot haver preferències fonamentades per fer servir altres eines i plataformes, com podrien ser Google Suite, Zoom, o moltes altres, en aquest moment de màxima tensió i càrrega dels nostre personal no tenim capacitat per afegir suport corporatiu a altres plataformes.

 7. 1282539

  Mol bè explicat, tot perfecte.

Respon

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.