Et connectes a Wifis obertes sense mirar si sĂłn segures?

Tens instal·lat en tots els teus dispositius un antivirus?

T’en refies de tots els enllaços que cliques? l’URL comença per https?

Inicia sessió només quan la connexió sigui segura

Comprova sempre que l’adreça on et connectaràs contingui la seqüència “https”, això et garantirà que les dades que enviïs seran xifrades, fixa-t’hi, aquest lloc web serà molt més segur.

A part si vols transferir diners o transferir dades personals sensibles a través de dispostius mòbils, no utilitzis una wifi pública, millor activa el 4G, utilitza una xarxa Eduroam, connecta’t a un dispositiu fix (cable) o al Wifi de casa teva (sempre que el tinguis protegit), així evitaràs estar exposat a una xarxa pública que serà molt més vulnerable a un atac.

Instal·la’t un antivirus

L’antivirus detecta i t’adverteix quan et descarregues contingut que pugui contenir un virus, per això és tan necessari per protegit els teus dispositius.

La Universitat disposa de llicència de Campus del fabricant Trend Micro. Com a membre de la comunitat de la UAB pots descarregar-te’l al teu ordinador personal perquè estigui protegit i evitar molts problemes.  Si et connectes  des d’un ordinador amb Windows connectat al domini UAB, no et preocupis, ja porta l’eina antivirus instal·lada. Tots els ordinadors recomanats es connecten al domini. Per la resta heu de demanar al CAS la connexiĂł.

TambĂ© pots instal·lar l’antivirus al teu mòbil i tauleta, ja que moltes vegades no som conscients de la vulnerabilitat d’aquests dispositius i no sabem a què els estem exposant.

Comprova l’enllaç i qui hi ha al darrera abans de clicar

Molts cops rebem correus o missatges amb enllaços clicables que et redirigeixen a un lloc web automàticament, però no és tan fiable ni segur com ens pensem encara que t’ho enviï algú de confiança.

A vegades el text que veiem o la imatge no es correspon amb l’enllaç veritable i Ă©s fraudulent, aquests poden contenir carĂ cters i sĂ­mbols estranys amagats, difĂ­cils de veure i poden portar-te a una pĂ gina alternativa que contĂ© un virus o sense que te n’adonis ser vĂ­ctima d’una suplantaciĂł d’identitat o “phishing“. Verifica sempre que el lloc web sigui de confiança i disposa de les dades de la persona, empresa o instituciĂł.  No siguis mandrĂłs en escriure tu mateix l’URL!