En algunes universitats i institucions espanyoles s’han donat casos de ciberatacs, des de la Direcci贸 TIC volem impulsar la campanya que vam comen莽ar el curs passat amb la col路laboraci贸 d’Internet Segura sobre ciberseguretat. Aqu铆 et deixem un recull de recomanacions que pots seguir per protegir millor els teus comptes.

Protegeix els teus comptes amb el doble factor d鈥檃utenticaci贸:

El doble factor d鈥檃utenticaci贸 茅s una mesura de seguretat extra, que t鈥檃juda a identificar-te mitjan莽ant 2 mecanismes completament diferents, una contrasenya i un altre sistema complementari com un codi a una aplicaci贸 o un SMS. Aquest sistema permet corroborar de forma m茅s segura que realment ets tu qui est脿 intentant entrar al compte.

Sempre es recomana que els 2 factors siguin diferents, per exemple, 鈥alguna cosa que saps鈥 (una contrasenya normal) amb 鈥渁lguna cosa que tens鈥 (com una targeta de coordenades o un codi en forma de SMS) o amb 鈥渁lguna cosa que ets鈥 (el rostre de la cara o l鈥檈mpremta dactilar).

Aquest sistema no t鈥檃ssegura al 100%聽 no sofrir un ciberatac, per貌 s铆 de reduir-ne molt les possibilitats. Molts serveis com Google, Twitter, LinkedIn o diferents bancs, ja l’utilitzen.

Per qu猫 茅s tan important diferenciar contrasenyes personals de professionals?

Vivim en una societat informatitzada on totes les nostres dades estan en el 鈥渘煤vol鈥 i hem de tenir molta cura amb les contrasenyes que utilitzem en els nostres comptes.

脡s important diferenciar les contrasenyes, ja que si aconsegueixen entrar en els teus comptes personals, no ho podran fer en els professionals.

Segueix aquests consells per fer les teves contrasenyes m茅s segures:

  • Utilitza un gestor de contrasenyes, aix铆 t鈥檈stalviar脿s de tenir-les apuntades en un paper i poder-les perdre.
  • Utilitza generadors de contrasenyes aleat貌ries, que no tinguin a veure amb res que coneguis.
  • Utilitza frases llargues, canvia i treu lletres per fer-la m茅s segura. Tamb茅 pots utilitzar signes de puntuaci贸 en alguns casos.
  • Comprova regularment que les teves contrasenyes no han estat compromeses, Have I been Pwnedofereix aquest servei gratu茂tament.

Controla la teva pres猫ncia a la xarxa:

Quan et registres per primer cop en una p脿gina web o a una APP,聽 fas una compra en l铆nia, et crees un correu-e, etc.,聽 茅s important revisar la configuraci贸 de privacitat i seguretat del servei, ja que pots estar donant acc茅s a totes les teves dades personals i quedar exposat a un 煤s fraudulent de les mateixes. Has de tenir especial cura i control a qui dones acc茅s a les teves fotografies, v铆deos, c脿mera o targeta de cr猫dit personal.

Al nostre CSIRT (Centre de resposta a incidents de seguretat) trobar脿s m茅s informaci贸 sobre mesures de seguretat b脿siques.