Encetem avui una nova secci贸 del nostre blog, el Post Convidat, que pret茅n obrir aquest mitj脿 digital de divulgaci贸 TIC, a les aportacions de persones representatives per l’脿mbit tecnol貌gic.

Volem agrair la primera d’aquestes col路laboracions, a en Tom脿s Roy, Director d鈥櫭rea d鈥橢strat猫gia del CESICAT (Centre de Seguretat de la Informaci贸 de Catalunya), que ens parla de l’actualitat en Ciberseguretat


Per nov猫 any, l鈥檕ctubre 茅s el Mes Europeu de la Ciberseguretat, una iniciativa promoguda per la Uni贸 Europea amb la finalitat de dedicar 31 dies a la sensibilitzaci贸 sobre la seguretat a la xarxa. Els diferents pa茂sos de la UE hi participen organitzant actes i activitats dirigides a diversos sectors de la societat. El Mes Europeu d鈥檈nguany es focalitza en la higiene cibern猫tica o ciberhigiene 聽i les tecnologies emergents, posant l鈥檃ccent en el r脿pid desenvolupament de la tecnologia i la import脿ncia de con猫ixer les configuracions de seguretat i privadesa dels nostres comptes.

Des del Centre de Seguretat de la Informaci贸 de Catalunya (CESICAT) i el programa Internet Segura hem desenvolupat propostes i accions de conscienciaci贸. De q眉estions com la import脿ncia de tenir una contrasenya diferent per a cada compte i canviar-les amb freq眉猫ncia, anar alerta amb les configuracions de privacitat i amb all貌 que compartim a les xarxes socials, o la import脿ncia de l鈥檃ctualitzaci贸 dels sistemes operatius, en trobareu 脿mplia informaci贸 als nostres canals. Tamb茅 hem tractat aquest mes sobre la Internet de les coses (IoT), la xarxa formada per objectes connectats a Internet que es poden comunicar entre ells i tamb茅 amb els humans, i del n煤vol (Cloud Computing), cada vegada m茅s present tant a nivell personal com empresarial, i que fa que puguem accedir als nostres documents i treballar-hi des de qualsevol dispositiu amb acc茅s a la xarxa.

A casa nostra, el mes es tancar脿 amb el Barcelona Cybersercurity Congress, del 29 al 31 d鈥檕ctubre a Fira de Barcelona, del qual des del Centre de Seguretat de la Informaci贸 de Catalunya (CESICAT) en som coorganitzadors amb la Fira. Tothom que estigui interessat en assistir-hi ho pot fer pr猫via inscripci贸. Hi participaran un gran nombre d鈥檈xperts internacionals, i un dels punts forts ser脿 la import脿ncia del talent. En aquest sentit, Oriol Torruella, director general de CESICAT, parlar脿 el dijous 31 sobre Barcelona Digital Talent, una iniciativa formada per una xarxa d鈥檃ctors de l鈥檈cosistema digital que fomenta la creaci贸 i captaci贸 de talent digital. I 茅s que el m贸n digital i la ciberseguretat s贸n sens dubte uns camps que generaran, i ja generen, una alta demanda professional: segons dades de la mateixa Barcelona Digital Talent, la sol路licitud de perfils digitals a Barcelona s鈥檋a incrementat un 40% en el darrer any, mentre que la de professionals disponibles nom茅s ha augmentat un 7,6%.

En el Congr茅s tamb茅 hi haur脿 activitats, com Capture the Flag, una competici贸 en qu猫 els equips participants hauran de resoldre un seguit de reptes relacionats amb la seguretat inform脿tica que involucren diferents disciplines com ara forense, criptografia, OSINT, tecnologies web o explotaci贸 bin脿ria. Tindr脿 lloc el dimarts 29 i cal registrar pr猫viament els equips per prendre-hi part.