Encetem avui una nova secció del nostre blog, el Post Convidat, que pretén obrir aquest mitjà digital de divulgació TIC, a les aportacions de persones representatives per l’àmbit tecnològic.

Volem agrair la primera d’aquestes col·laboracions, a en Tomàs Roy, Director d’Àrea d’Estratègia del CESICAT (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya), que ens parla de l’actualitat en Ciberseguretat


Per novè any, l’octubre és el Mes Europeu de la Ciberseguretat, una iniciativa promoguda per la Unió Europea amb la finalitat de dedicar 31 dies a la sensibilització sobre la seguretat a la xarxa. Els diferents països de la UE hi participen organitzant actes i activitats dirigides a diversos sectors de la societat. El Mes Europeu d’enguany es focalitza en la higiene cibernètica o ciberhigiene  i les tecnologies emergents, posant l’accent en el ràpid desenvolupament de la tecnologia i la importància de conèixer les configuracions de seguretat i privadesa dels nostres comptes.

Des del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) i el programa Internet Segura hem desenvolupat propostes i accions de conscienciació. De qüestions com la importància de tenir una contrasenya diferent per a cada compte i canviar-les amb freqüència, anar alerta amb les configuracions de privacitat i amb allò que compartim a les xarxes socials, o la importància de l’actualització dels sistemes operatius, en trobareu àmplia informació als nostres canals. També hem tractat aquest mes sobre la Internet de les coses (IoT), la xarxa formada per objectes connectats a Internet que es poden comunicar entre ells i també amb els humans, i del núvol (Cloud Computing), cada vegada més present tant a nivell personal com empresarial, i que fa que puguem accedir als nostres documents i treballar-hi des de qualsevol dispositiu amb accés a la xarxa.

A casa nostra, el mes es tancarà amb el Barcelona Cybersercurity Congress, del 29 al 31 d’octubre a Fira de Barcelona, del qual des del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT) en som coorganitzadors amb la Fira. Tothom que estigui interessat en assistir-hi ho pot fer prèvia inscripció. Hi participaran un gran nombre d’experts internacionals, i un dels punts forts serà la importància del talent. En aquest sentit, Oriol Torruella, director general de CESICAT, parlarà el dijous 31 sobre Barcelona Digital Talent, una iniciativa formada per una xarxa d’actors de l’ecosistema digital que fomenta la creació i captació de talent digital. I és que el món digital i la ciberseguretat són sens dubte uns camps que generaran, i ja generen, una alta demanda professional: segons dades de la mateixa Barcelona Digital Talent, la sol·licitud de perfils digitals a Barcelona s’ha incrementat un 40% en el darrer any, mentre que la de professionals disponibles només ha augmentat un 7,6%.

En el Congrés també hi haurà activitats, com Capture the Flag, una competició en què els equips participants hauran de resoldre un seguit de reptes relacionats amb la seguretat informàtica que involucren diferents disciplines com ara forense, criptografia, OSINT, tecnologies web o explotació binària. Tindrà lloc el dimarts 29 i cal registrar prèviament els equips per prendre-hi part.