Què és una còpia de seguretat? Es tracta d’una còpia de dades d’un ordinador a un dispositiu extern, com ara un disc o pendrive USB, o a un servidor. Aquestes còpies es fan per seguretat: en cas que es produeixi un accident i es perdin les dades.

Imagina que un dia, de sobte, perds totes les dades que tenies guardades a l’ordinador perquè s’espatlla el disc dur, o te’l roben o el perds si és un portàtil.  Situacions com aquesta et fan valorar per primer cop la importància de tenir una còpia de seguretat de la informació que tens desada al teu equip.

En cas d’avaria, recuperar un disc dur pot costar, aproximadament, 1.000 euros i no és segur que es puguin recuperar les dades. Per facilitar fer còpies de seguretat, la UAB ofereix una formació tant pel PAS com el PDI i el PFI on s’aprèn a fer còpies de seguretat de forma senzilla i automatitzada per tal de no perdre gaire temps, així com una sèrie de consells pràctics per preservar les dades. Es tracta d’un curs de quatre hores que es divideix bàsicament en dues parts:

  • La primera part del curs té com a objectiu donar a conèixer els diferents tipus de còpies de seguretat i la importància de fer-les continuadament.
  • A la segona part s’ofereix una formació per fer còpies de seguretat des de Windows; un mètode molt senzill i la realització de la còpia pot durar uns deu o quinze minuts. Es tracta d’un procés molt bàsic i que es realitza diàriament. També s’ensenya la possibilitat de fer còpies de seguretat amb Cobian, un programari lliure molt simple i que ofereix múltiples possibilitats per temes més complexos. José Manuel Cortés, formador del curs, assegura que la gent que està més animada s’interessa per utilitzar Cobian. Es recomana que si treballes en un document important, facis servir les unitats de xarxa si es fa des d’un equip connecta al domini UAB (aquestes unitats ja disposen de còpia de seguretat automàtica) o One drive , o Nebula si es treballa des d’un equip que no té accés a aquestes unitats per no perdre la informació.

Actualment les inscripcions al curs pel PAS del semestre estan tancades. No obstant això, quan s’obrin les inscripcions al següent semestre, cal entrar a l’Intranet a l’apartat “Àmbit laboral”, secció “Formació” i dintre de l’apartat “Oferta formativa vigent” triar l’opció “Consulta la programació i sol·licitar un curs”. Reviseu el correu perquè cada sis mesos s’envia un missatge al PAS de la UAB per informar de quan comença el període d’inscripcions.

El PDI realitza un procés molt similar: accedeix a l’Intranet a  l’apartat de ”Formació” on troba dos accessos per sol·licitar formació.

  • Un on pot sol·licitar tots els cursos organitzats per la Oficina de Qualitat Docent i que van adreçats exclusivament al PDI
  • Un on pot sol·licitar la formació que s’organitza per a tots els col·lectius (Formació en habilitats instrumentals, prevenció i seguretat).