Diari d'excavació

El Blog de l'activitat del SAPPO

Jun 14 2013

Arqueologia i música al Raval. EXPOSICIÓ ITINERANT “les Arrels del Raval”

Posted in General per Oriol Vicente Campos |

Com a acte de cloenda de l’Exposició itinerant “les Arrels del Raval” s’ofereix la conferència “Un campament de la prehistòria en el subsòl del Nou conservatori del Liceu” a càrrec d’Anna Bordas (Atics, SL).

Es tracta de la presentació dels resultats més significatius de les excavacions que es varen fer en el subsòl del nou conservatori del Liceu en el moment de la seva construcció. A més de donar indicis sobre el paleoambient de fa 5000 anys, es localitzaren restes espectaculars d’un campament de la prehistòria. La directora de l’excavació exposarà les troballes mes característiques i els resultats de l’estudi que s’ha fet amb la col·laboració de la UAB.

El duet Rhonny Ventat (saxo) i Georges Hermans (piano), belgues i bons coneixedors de la música i de l’arqueologia presentaran un repertori de Jazz i clàssic.

Col·laboren Universitat Autònoma de Barcelona, el Museu d’Història de Barcelona i la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya (programa ACDC).


No hi ha comentaris

Mai 22 2013

Nova edició del Seminari d’Arqueologia Prehistòrica del Pròxim Orient curs 2012-2013

Posted in General per Oriol Vicente Campos |

El dia 24 de maig de 2013, a les 9,30 del matí a la sala de Juntes de la facultat de Filosofia i Lletres de la UAB es realitzarà una nova edició del Seminari d’Arqueologia Prehistòrica del Pròxim Orient.

Aquest enguany la temàtica es centrarà en un repàs de l’actualitat de la recerca al Pròxim orient, amb les següents conferències:

Métodos agrícolas en Siria del Sur: Encuesta etnoarqueológica en la región de Sweida (2011-2012)
Hadia Faissal (Becaria AECID-UAB; SAPPO Departament de Prehistòria,UAB )

Evidències microfòssils al Llevant Mediterrani: aportacions de l’etnoarqueologia i l’arqueologia experimental
Dra. Marta Portillo (Investigadora GEPEG // Universitat de Barcelona)

Estudio de la industria en materias duras de animales para el conocimiento de las primeras sociedades agrícolas del Próximo Oriente: Estudio arqueológico y experimental de un útil de Tell Halula (Siria)
Buchra TAHA (Becaria // SAPPO Departament de Prehistòria,UAB)

Reconstrucció dels costums funeraris a la vall de l’Èufrates durant l’Edat del Bronze a partir d’un estudi intertextual.
Dra. Mònica Bouso (Facultat de Filologia, Universitat de Barcelona)

Us hi esperem

SAPPOseminari 2013_ A4


No hi ha comentaris

Abr 08 2013

Nous treballs publicats recentment sobre el jaciment de Tell Halula

Posted in publicacions per Oriol Vicente Campos |

En el darrer número de la revista Palèorient, s’han publicat dos treballs que fan referència a l’ùs de fibres animals i vegetals en el jaciment neolític de Tell Halula.

Aquests són:

USE OF ANIMAL FIBRES DURING THE NEOLITHISATION IN THE MIDDLE EUPHRATES VALLEY: AN ARCHAEOZOOLOGICAL APPROACH by M.Saña and C. Tornero

TEXTILES FROM THE PRE-POTTERY NEOLITHIC SITE OF TELL HALULA (EUPHRATES VALLEY, SYRIA) by . Alfaro Giner

 


No hi ha comentaris

Feb 11 2013

Exposició les Arrels del Raval

Posted in publicacions per Oriol Vicente Campos |

Durant el mes de febrer es posa en marxa una iniciativa de difusió pel gran públic de la importància de la restes patrimonials d’època prehistòrica localitzades al Barri del Raval de Barcelona. Es tracta d’una exposició senzilla i molt gràfica, que té per objectiu donar a conèixer l’existència de la prehistòria als habitants del Barri del Raval i de Barcelona en general. És una mostra itinerant que visitarà diversos centres del Barri, sobretot en els que s’han fet troballes arqueològiques durant la seva construcció. Durant aquest mes s’exposarà al Casal Folch i Torres i a la Filmoteca.


No hi ha comentaris

Nov 23 2012

II Jornades d’Arqueologia de la Catalunya central

Posted in General per Oriol Vicente Campos |

El SAPPO participa en les segones Jornades d’Arqueologia de la Catalunya Central.

Entre els dies 13, 14 i 15 de desembre del 2012 se celebraran a la sala d’actes del Museu Episcopal de Vic les II Jornades d’Arqueologia de la Catalunya central.

És un esdeveniment que té la ferma voluntat de ser una eina útil de difusió i coneixement en què es pretén posar a l’abast de professionals, investigadors i estudiants els resultats de totes les intervencions arqueològiques portades a terme els anys 2010 i 2011 a les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès.

També, hi haurà una sessió monogràfica dedicada a analitzar les importants novetats en l’arqueologia osonenca que amplien i milloren substancialment el nostre coneixement de l’ocupació a la plana de Vic del neolític a l’edat del bronze (c. 5000-1500 cal BC).

Organitza: Generalitat de Catalunya-Serveis Territorials a la Catalunya Central i Museu Episcopal de Vic

Per tal de poder assistir en les II Jornades d’Arqueologia de la Catalunya central envieu el formulari d’inscripció


No hi ha comentaris

Oct 18 2012

El professor Miquel Molist inaugura el curs acadèmic 2012-2013 de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB

Posted in General per Oriol Vicente Campos |

La inauguració del curs 2012-2013 de la Facultat de Filosofia i Lletres tindrà lloc el 22 d’octubre, a les 11,30 h, a l’auditori de la facultat. Miquel Molist, catedràtic del Departament de Prehistòria de la UAB, pronunciarà la conferència “Síria i l’origen de les societats agrícoles”.

Durant l’acte d’inauguració es lliuraran els diplomes corresponents als premis extraordinaris de llicenciatura i de grau de la promoció 2010-2011. L’acte comptarà amb les intervencions del rector de la UAB, Ferran Sancho, i de la degana de la facultat, Teresa Cabré.

Molist dirigeix, des de fa més de vint anys, un equip interdisciplinari que excava a Ten Halula, a la vall de l’Eufrates (nord de Síria), un territori habitat des de fa 9.000 anys. Es tracta d’un jaciment de gran riquesa on es troben restes datades des de la prehistòria fins al temps dels fenicis. Es tracta d’un dels bressols de la civilització que permet estudiar el naixement de l’agricultura i la ramaderia i l’evolució de les primeres poblacions agrícoles.

Aquest dia no hi haurà docència de les 11:30h a les 14:30h


No hi ha comentaris

Oct 03 2012

Megalitsime a les Gavarres: publicació de la intervenció arqueològica del setembre del 2011

Posted in excavacions, Gavarres, Megalitisme, publicacions per Oriol Vicente Campos |

El Servei d’Arqueologia de la Generalitat ha publicat les XI Jornades d’Arqueologia de Girona. En elles hi podreu trobar els resultats de la intervenció realitzada a la finca Fitor-Fonteta pel SAPPO i el Consorci de les Gavarres al setembre del 2011. La intervenció es va centrar en la localització i verificació de Punts d’Expectativa Arqueològica (PEA) mitjançant la prospecció ocular i la realització manual de sondeigs. El resultat d’aquests treballs fou la descoberta de 26 PEAs inèdits i la recopilació d’un total de 35 punts prou rellevants com per definir un projecte de futur entre el Consorci de les Gavarres i el Dep. de Prehistòria de la UAB, de caràcter científic i de recerca a la zona. Els sondejos manuals es centraren en tres grups d’elements. Per una banda, tres punts inèdits on calia comprovar la seva naturalesa megalítica (tot i la limitació temporal de la intervenció totes elles van resultar satisfactoris). Un altre grup, els quals ja han revelat un interès megalític. I, per últim, uns punts on s’ha documentat una presència de restes d’hàbitat als quals se’ls hi atribueix una cronologia Alt Medieval.

Podeu  consultar la publicació aquí.

 

 


No hi ha comentaris

Set 26 2012

Excavació arqueològica a Vic (Osona)

Posted in colaboracions, excavacions per Oriol Vicente Campos |

El SAPPO conjuntament amb l’Ajuntament de Vic ha realitzat durant la primera quinzena de setembre una intervenció arqueològica per determinar les restes patrimonials del Pont de Queralt. Els resultats han estat molt positius descobrint un quart arc de la volta del pont (segles X-XI) que havia quedat tapiada per una de les adoberies. Es va poder observar tota la volta sencera, que en moment de principis del S. XX fou segellada. Les cales de control també han proporcionar material arqueològics d’època romana i medieval.

Aquesta actuació consolida la relació de col·laboració entre l’equip de recerca i l’ Ajuntament de Vic.

 


No hi ha comentaris

Set 26 2012

Publicació de les Actes del Congres Internacional Broadening Horizons 3

Posted in publicacions per Oriol Vicente Campos |

Ens complau anunciar-vos la publicació de les actes del 3er Congrés Internacional Broadening Horizons en el volum 8 de la sèrie Congressos del Servei de Publicació de la UAB. Aquest congrés, organitzat pel SGR SAPPO, va reunir a joves investigadors de tot el món que focalitzen la seva recerca al Proper Orient i l’Est Mediterrani.

Broadening Horizons is a series of international congresses dedicated to researchers, including postgraduate students, in the early-stages of their careers who are involved in a number of different disciplinary areas in the study of the Ancient Near East and the Eastern Mediterranean. The general aim of the conferences is to encourage discussion of new topics and to promote the exchange of ideas, data and scientific information among students and scholars of many different specialties – archaeology, prehistory, history, anthropology, archaeobiology and philology – throughout the geographical area known as the Ancient Near East. The 3rd of these congresses was held in Barcelona (Spain), from the 19th to the 21st of July 2010 in the Universitat Autònoma de Barcelona. This volume includes not only the very interesting and diverse set of papers presented in Barcelona but also the invited contributions of the key speakers. These two sections are followed by a final paper by the editors about the trajectory of the BH conferences and about the particularities and difficulties confronting young scholars who are doing research in the Near East.


No hi ha comentaris

Set 26 2012

La prehistòria de Barcelona

Posted in colaboracions, excavacions per Oriol Vicente Campos |

En els darrers mesos el SAPPO ha estat col·laborant en les intervencions arqueològiques en curs que s’estan realitzant a les obres de l’AVE de la Sagrera i al pàrquing de la plaça de la Gardunya de Barcelona, ambdues amb nivells de la prehistòria recent. La col·laboració entre universitat, administració i empreses d’arqueologia està sent molt fructífera, amb la consolidació de relacions òptimes per la recerca i la difusió del patrimoni arqueològic. Altres jaciments de la ciutat de Barcelona ja han gaudit de l’experiència de col·laboració, com es el cas de les intervencions a Santa Caterina, Reina Amàlia, la Filmoteca o les intervencions al Liceu.

Aquestes col·laboracions s’emmarquen en el conveni “Prehistòria de Barcelona”, vigent entre el SGR SAPPO, el MUHBA i el Servei d’Arqueologia de la Ciutat de Barcelona.

Hipogeu d’inhumació del Neolític Final a la Segrera i obres a la Plaça de la Gardunya (extretes de BarcelonaCultura i del blog Passió per Barcelona)

 


No hi ha comentaris

Next »