Secció d’Arts Marcials – Entrevista amb Cristòbal Gea

Cristòbal GeaLa secció d’Arts Marcials està treballant per tal de consolidar un grup de practicants d’aquestes especialitats al campus de la UAB. En Cristòbal Gea, el responsable d’aquest grup d’activitats, que inclouen  el Tai-txi-txuan, la Defensa Personal, el Taekwondo, la Capoeira i el Karate-, ens en parla.

Des de quan aquesta secció esportiva és una realitat al SAF?
Aquesta secció es va plantejar a finals de curs de l’any passat i es va començar a treballar amb ella i posant-la en marxa aquest curs. La seva presentació, a finals de novembre, es van presentar al poliesportiu del SAF totes les disciplines que després es podrien desenvolupar en la secció.

Quin és l’objectiu principal?
L’objectiu bàsic és donar resposta a totes aquelles persones que busquen alguna cosa més a les seves vides. Les arts marcials no són simplement una disciplina esportiva: hi ha un rerefons. Hi ha una vessant esportiva, una de pràctica, una altra d’espiritual… És tot plegat una mica més complex. El camí és totalment personal i intransferible: cadascú ha de fer i seguir el seu. Per això creiem que és molt important donar resposta a les necessitats de tots aquells que vulguin practicar-ho. A més, un altre motiu era el fet de saber que dins del campus universitari hi havia molts practicants d’arts marcials que no venien al SAF.

S’organitzen competicions?
Tot i que a vegades les arts marcials i el concepte de competició van agafats de la mà, no és exactament així. Dins del SAF hi ha un departament específic per a competicions per a tot aquell que vulgui competir. Aquesta secció, en canvi, està més aviat plantejada per a la pràctica personal. Quan competim, el que volem és guanyar, aconseguir títols, desenvolupar la nostra carrera competitiva… Les arts marcials, per la seva banda, el que més busquen és desenvolupar la nostra faceta més personal. Hi ha competicions d’arts marcials, però dins del SAF estan separades: la competició és estrictament el departament de competició i la secció d’arts arts marcials, com ja he dit, és una altra història.

A qui va adreçada aquesta secció?
Les arts marcials van adreçades a tothom: el meu alumne més petit té només tres anys, i el més gran en té més de seixanta. Tothom pot créixer.

Es requereix coneixement previ de les activitats i/o cal tenir una condició física especial?
No. Les arts marcials són un camí que cada persona ha de recórrer. El punt de partida d’un o d’un altre serà diferent, és clar. Pensa en una cadira. Una cadira té quatre potes. Si una pota és molt curta, la cadira no serà estable; si totes les potes tenen la mateix alçada, encara que siguin baixes, potser la cadira no és còmoda, però és estable. Per tant, cadascú ha de desenvolupar aquestes quatre potes en algun moment determinat. Hi ha gent amb més facilitat per la part física, i una altra amb més facilitat per la introspecció i concentració, però cadascú ha de recórrer el seu camí.

A quines edats hi ha més demanda d’arts marcials?
Això té molt a veure amb el factor cultural. En el nostre país, encara tenim la concepció de que el ballet està només adreçat a les nenes i que el karate és pels nens, sobretot per aquells que especialment tenen un comportament que els pares no poden controlar i mitjançant la disciplina del karate, per exemple, volen canalitzar aquesta manera de ser dels seus fills. Això no té perquè ser així. De fet, els meus millors alumnes són noies. Com dèiem, tot plegat és un factor més aviat cultural: a l’Occident les disciplines esportives es realitzen a una edat més primerenca, però si vas als països on les arts marcials van néixer -Al Japó o a la Xina-, l’edat dels practicants augmenta. Tothom pot fer-ho i no hi ha una edat determinada. És el factor sociocultural el que ens empeny cap a una banda o una altra. Moltes vegades no triem. Quan vols comprar-te un cotxe, ets capaç de recórrer tots i cadascun dels concessionaris; ara bé, portes el teu fill al col·legi i al gimnàs que hi ha a sota de casa. Ens podem plantejar que tenim més cura del cotxe que del fill. No té sentit. Aleshores, tot té a veure amb com ho abordem mentalment que no pas com si fos una necessitat. Tots podem créixer i tots tenim coses a millorar.

I realment s’aprèn fent aquest tipus d’activitats.
Sí. Sovint els usuaris s’acosten a aquestes disciplines perquè les han vist al cinema, o bé perquè n’han sentit a parlar… etcètera. Quan s’acosten a conèixer-ho, en canvi, veuen que és una altra cosa i descobreixen coses en el seu cos i ment que abans no coneixien, o fins i tot que havien oblidat. El que es busca en les arts marcials és créixer gairebé a nivell holístic, a tots els nivells. És el creixement integral de l’individu. Tots, a totes les edats, tenim coses a créixer i desenvolupar. No hi ha límit, el límit el posem nosaltres mateixos.

Hi ha alguna novetat de cara a l’any vinent?
Hem començat aquest any i plategem les activitats en funció de la resposta que tenim de la gent. Des del primer moment, vaig plantejar que la secció fos la secció “de tots”, és a dir, tots els practicants d’arts marcials entren dins la secció i entre tots mirem què podem fer. En funció d’aquestes respostes, hem platejat un seguit d’activitats. En funció de la resposta que hi hagi, ho modificarem en un sentit o en un altre. Ara per ara, el que hi ha proposat són les activitats generals amb regularitat setmanal, activitats monogràfiques, així com tallers realitzats els dissabtes.

 

– Sònia Rubio

Deixa un comentari