Activitat física per combatre la osteoporosi

Ja hem enumerat amb anterioritat com la pràctica d’activitat física pot millorar les condicions de pacients que pateixen alguna malaltia. Avui parlem sobre un nou estudi relacionat amb aquest tema i del que s’ha fet ressó la Universitat del País Basc en el seu article  “Ejercicio físico en la lucha contra la osteoporosis”.

osteoporosis (1)L’exercici físic millora la força muscular i l’equilibri a les dones amb osteoporosi, així ho afirma Montserrat Otero, professora de la UPV/EHU a EHU.es. Otero  és doctora en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport a UPV/EHU i ha dissenyat un programa d’exercici física basat en materials molt bàsics i rudimentaris. Aquests, milloren molt la força de les extremitats superiors i inferiors de les dones amb osteoporosi post menopàusiques, i també el seu equilibri estàtic i dinàmic.

La osteoporosi és un trastorn de l’estructura òssia que es caracteritza per una alteració de la resistència de l’ós de tal manera que s’incrementa el risc que té una persona de patir fractures. En el cas de les dones, a partir dels 35 anys, per primera vegada a la vida, la tendència natural és perdre ós. A partir de la menopausa es pot patir una acceleració d’aquesta pèrdua.

El diagnòstic no és fàcil, comenta l’article: “Una de les principals dificultats en el diagnòstic d’aquesta malaltia és que la pèrdua de massa òssia que es produeix amb la osteoporosi és progressiva i no provoca dolor […] L’ós es torna tan fràgil que un traumatisme mínim pot generar una fractura. Per aquest motiu, la majoria de les persones no són conscients que tenen els óssos debilitats fins que pateixen una fractura. És en aquest moment quan la malaltia produeix deformitats en l’ós i dolor, així com diferents alteracions cròniques.”

I així deixen constància dels efectes que pot provocar la pràctica d’exercici físic: “Una de les principals actuacions que es fomenten des de les diferents entitats governamentals en la lluita contra la osteoporosi, recolzada també per evidència científica, se centra en la prevenció de les caigudes mitjançant la pràctica d’exercici físic. Però un dels handicaps més importants de les  entitats per activar programes d’exercici físic dirigits a aquest tipus de persones és l’aspecte econòmic. Hi ha molt pocs estudis que avalin i que estadísticament hagin aconseguit obtenir millores significatives amb materials molt bàsics i sense necessitat d’una maquinària sofisticada, en ocasions inaccessible degut al cost econòmic que suposa”.

Fotografia per: palabra de mujer

Deixa un comentari