Dia mundial per l’eliminació de la discriminació racial

Avui, 21 de març, és el Dia Mundial per l’Eliminació de la Discriminació Racial.

Va ser un 21de Març, l’any 1960 quan es va produir a Sharpeville, Sudàfrica, la mort de 69 persones que protestaven pacíficament contra la segregació racial, a mans de la policia. Sis anys després, el 1966 es va proclamar aquest dia per les Nacions Unides. L’objectiu era i és impulsar internacionalment la lluita contra els prejudicis racials.

Dins les Nacions Unides, l’òrgan que s’encarrega per vetllar en favor de la igualtat en aquest camp és el Comitè per l’Eliminació de la Discriminació Racial. Els països adherits han de presentar informes cada dos anys sobre aquest tema i la seva manera de treballar-li. Llavors el comitè fa una valoració i emet recomanacions per a cada cas.

 El paper de l’esport

149179En aquest àmbit, la pràctica d’activitat física hi juga un paper important, perquè si es practica de manera adequada pot ajudar a acabar amb els prejudicis, a la vegada que es fomenta l’esperit en equip.

Un article de les Nacions Unides, “El racismo y el deporte” destaca el paper de l’esport en la lluita contra el racisme i la discriminació. “Els esports i els drets humans comparteixen molts valors i objectius fonamentals. Els principis que sustenten la Carta Olímpica, com la no discriminació i la igualtat, són la base dels drets humans”.

Segons la Sport Develpment and Peace de les Nacions Unides (UNOSPD), “les activitats esportives ben concebudes, les que incorporen els millors valors de l’esport; l’autodisciplina, el respecte a l’adversari, el joc net i el treball en equip, poden ajudar a integrar als grups marginats i ensenyar a les persones els valors necessaris per prevenir i resoldre tensions i conflictes socials”.

La conclusió de l’article és que el Dia Internacional per l’eliminació de la Discriminació Racial, vol recordar a la població “la seva responsabilitat col·lectiva de promoure i protegir els ideals de la Declaració Universal dels Drets Humans, de la qual el primer article afirma que tots els ésser humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets”.

Fotografia per: Nacions Unides

Deixa un comentari