La pràctica esportiva com a prevenció de les malalties cardiovasculars

Avui, 14 de març, se celebra el dia Europeu per la prevenció de risc cardiovascular.

corazonLa Fundación Española del Corazón ens diu, en el seu article La mujer sigue siendo la cenicienta de la salud cardiovascular en España”, que a Espanya les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en dones: unes 64.492 dones moren cada any per aquesta causa, molt per damunt d’altres com ara el càncer o les malalties del sistema respiratori. “Només el 15% de les dones afectades rep el tractament adequat, vers el 56% dels homes” segueix dient l’article.

Un estil de vida actiu redueix en un 30% l’aparició d’aquesta mena de malalties, segons l’article Ejercicio físico y las enfermedades cardiovasculares (ECV)de l’empresa asseguradora Mapfre. La pràctica d’exercici ha de ser constant, d’aquesta manera el cor s’adapta a les diferents situacions de repòs, de lleuger esforç o de molt d’esforç.

L’activitat física actua sobre el cor de la manera següent; “augmenta el ritme cardíac, augmenta la força de contracció i els vasos que subministren la sang als músculs es dilaten, mentre que la resta es contrauen” afirma l’article de Mapfre. El cor reacciona diferent segons si l’exercici físic és aeròbic o anaeròbic.

D’altra banda la Fundación Española del Corazón en l’article esmentat al principi ens aporta un llistat de 10 punts a tenir en compte de cara a reduir al mínim el risc de patir malalties cardiovasculars.

  1. Portar una dieta equilibrada i saludable.
  2. Dedicar 30 minuts al dia a fer exercici d’intensitat moderada.
  3. No fumar.
  4. Controlar el pes.
  5. Vigilar el greix que s’acumula a l’abdomen, perquè és perillós per al cor.
  6. Comprovar la tensió arterial de forma regular.
  7. Revisar els nivells de colesterol i glucosa.
  8. Ser conscient del risc cardiovascular i de quin és l’estil de vida adequat per evitar-lo.
  9. Compartir els dubtes i problemes sobre aquest punt.
  10. Aprendre a controlar l’estrès i l’ansietat.
Fotografia per: Naturebeauté

Deixa un comentari