Lesions esportives; Causes i factors de risc

El mes de Febrer ja s’acaba i amb l’arribada del mes de Març, també arriba el canvi de tema mensual. Abans d’això, avui parlarem sobre les causes i els riscos als que ens sotmetem quan practiquem algun esport. Ho farem fent referència al llibre de Roald Bahr i Sverre Maehlum; Lesiones Deportivas; Diagnóstico, tratamiento y rehabilitación

Així doncs, ells ens proposen diferents models teòrics que donen explicació a perquè s’ha produït una determinada lesió. Un dels models que proposen, és el Model Causal Multifactorial de Meeuwisse. Aquest model relaciona “els factors intrínsecs de l’esportista amb factors predisposants  que poden ser necessaris, però que per si mateixos no són desencadenants d’una lesió”. Llavors, es tracta d’una relació dels factors intrínsecs amb els factors extrínsecs.

Exemples de factors intrínsecs serien; Edat, la reducció i l’amplitud de moviment, les lesions prèvies que disminueixen la funció neuromuscular o causen incapacitat mecànica i la osteoporosis. Els factors extrínsecs afecten a l’esportista des d’un ambient extern; la fricció del terreny de joc, l’estat del terreny de joc, el clima, el calçat etc.

Model meeuwisse

A banda de presentar models teòrics, el llibre també contempla com prevenir lesions en parts del cos específiques; turmell, genoll etc. i un programa d’exercicis per a cada part.

Fotografia per: Bahr, Roald; Maehlum, Sverre. 
Lesiones Deportivas; Diagnóstico, tratamiento y rehabilitación. 
Madrid: Editorial Médica Panamericana S.A., 2009.

Deixa un comentari