Quan s’ha de canviar el calçat esportiu?

En un altre article d’aquest bloc hem comentat la importància de triar un bon calçat esportiu per evitar possibles lesions. Avui parlarem sobre quan cal canviar les sabates esportives, un tema que Gina Kolata tracta en l’article When to retire a running shoe de The New York Times Blog. En aquest article ens explica, entre altres qüestions interessants, que un calçat gastat por esdevenir una causa de lesió, perquè amb l’esforç del dia a dia es va desgastant i perd propietats.

10788157-running-shoesD’altra banda un article de la Wikipedia que parla del corredor professional americà Ryan Hall explica que la seva tècnica per saber quan una sabata deixa de ser adequada per practicar esport, és si ha recorregut amb ella 200 milles, aproximadament uns 322 km.

I seguint amb el tema, el manager de The Inside Track, una cadena de botigues especialitzades en calçat esportiu, Henry Klugh, afirma que hi ha sabates que aguanten fins a 2.000 milles, uns 3.220 km. A més, destaca que la superfície en la qual correm també influeix, per exemple els “camins de sorra són més suaus amb el calçat que no pas l’asfalt, no comprimeixen ni colpegen tant la sola de la sabata”.

La pregunta que dóna títol a l’entrada d’avui també ha estat tema d’investigacions aprofundides. Segons Rodger Kram, investigador biomecànic de la Universitat de Colorado, “la teoria diu que s’han de canviar les sabates abans que l’acetat de vinil d’elitè que hi ha a les plantilles es trenqui”. Una altra d’aquestes investigacions va arribar a la conclusió que la mitjana europea per canviar les sabates són 600 milles, 966 km, tot i que s’indica que poden durar més.

Per tant, podem dir que, tot i que s’ha investigat el tema a fons, no hi ha una resposta única a aquesta pregunta. Pensem que la mateixa indústria del calçat esportiu ha evolucionat molt durant aquests anys i ho segueix fent encara avui dia i que, per tant, són moltes les variables que influeixen en aquesta qüestió.

Fotografia per Prolog.org

Deixa un comentari