Dia Mundial del Síndrome d’Asperger

El 18 de Febrer és el Dia Mundial del Síndrome d’Asperguer, un trastorn sever del desenvolupament que causa als seus afectats problemes d’interacció social. Tot seguit aprofitarem per conèixer una mica més com és aquest trastorn, desconegut per a molts.

sindrome-de-aspergerSegons ens diu el web de la Federación  Asperger España, el terme Síndrome d’Asperger, va ser utilitzar per primer cop per Lorna Wig, l’any 1981, en honor al psiquiatra austríac Hans Asperger. És un trastorn neuro-biològic que té a veure amb la dificultat i anormalitat en alguns aspectes del desenvolupament com poden ser, les connexions i habilitats socials, ús del llenguatge amb intencions comunicatives, característiques de comportament relacionades amb aspectes repetitius, limitada gamma d’interès i dificultats en activitats motrius.

Es calcula que entre 3 i 7 de cada 1000 naixements tindran aquest trastorn, que té major incidència en nens que en nenes. Un dels principals problemes existents és que només un 1% dels afectats estan diagnosticats, segons l’article publicat a la revista Ella Hoy. Tot i que l’Asperger no és una malaltia, sinó una condició, cal un diagnòstic per començar a treballar en les seves habilitats socials i comunicatives.

Aquests nens solen presentar una memòria inusual en la percepció de detalls, emmagatzemant grans quantitats d’informació sobre diferents temes, però amb  dificultats a l’hora d’expressar-se.

Segons explica el treball El síndrome de Asperger elaborat per Javier Campo, Javier López-Roberts, Alvaro Matesanz, Rodrigo Sancho i Steven del Valle, per a les persones amb Asperger, l’esport en equip és una manera de potenciar l’autonomia, les relacions interpersonals i fomentar els valors cívics de convivència.

Alguns personatges famosos diagnosticats amb Asperger són Isaac Newton, Bill Gates, Steven Spielberg i l’ex jugador de la NBA Rafer Aslton “Skip To My Lou”.

 

Deixa un comentari