Entrevista amb Andreu Benet: activitat física, sostenibilitat i medi ambient

La UAB ha rebut el premi PAAS 2012 pel projecte Campus Saludable. Es tracta d’un reconeixement al foment de l’adopció d’hàbits saludables mitjançant la pràctica regular de l’activitat física i una alimentació equilibrada. El projecte promociona al Campus aquelles activitats que permeten adquirir hàbits de vida més saludables, per la qual cosa el Servei d’Activitat Física ha estat un dels impulsors d’algunes activitats que s’han realitzat dins del marc d’aquest projecte.

No és el primer projecte d’aquest tipus en què participa el SAF. Recordem que fa pocs dies vam parlar de la Campanya d’Estalvi d’Energia impulsada per INDESCAT, de la qual també hem pogut parlar en una curta entrevista amb el director del Servei d’Activitat Física, Andreu Benet. Us animem a llegir-la i deixar-nos un comentari per a fer-nos conèixer la vostra opinió sobre la importància de la sostenibilitat i de la cura del medi ambient.

Què és INDESCAT i quins objectius té?

INDESCAT és el clúster català de la indústria de l’esport. Està format per unes 40 empreses i institucions com la UAB i la seva missió és aglutinar les empreses i centres de recerca de l’esport amb l’objectiu o missió de desenvolupar accions que millorin la competitivitat d’aquestes i afavorir així el desenvolupament de productes i serveis innovadors en el sector de l’esport. L’esport com a sector productiu representa a Catalunya el 4% del PIB. Per tant, és una indústria potent que necessita un clúster de promoció d’activitats i aquest és INDESCAT. Es tracta d’un clúster molt dinàmic i estic molt content de participar-hi perquè treballen i veus que fan una feina que obté resultats.

Com participa el SAF dins del clúster català de l’esport?

Hem participat en dos projectes i estem a punt d’entrar en el tercer.

El primer va ser un estudi sobre futures demandes i perfils dels practicants esportius a causa del canvi d’hàbits socials provocats en bona part per la crisi econòmica. D’una banda, hi ha una major conscienciació de la necessitat de fer activitat física i esport, la qual cosa es veu reflectida en la popularitat de les curses els caps de setmana i als centres esportius, on fins ara s’hi anava apuntant cada vegada més gent. Avui, però, la crisi ha provocat un gran canvi: es preveu que entre un 20-25% d’empreses del sector esportiu tanquin i en els dos darrers anys hi ha hagut un 30% de reducció de quotes i abonaments a les instal·lacions esportives. Per contra, la demanda va creixent, així que vam fer un estudi sobre futures demandes per tal de saber cap on tirarà la indústria esportiva d’aquí cinc anys. Així, les indústries de l’esport sabrem cap on hem d’encarar el sector per tal d’afrontar els canvis provocats per la crisi.

El segon és un manual de bones pràctiques orientades a l’estalvi d’energia a les instal·lacions esportives i que s’ha concretat amb una campanya que es va posar en marxa la setmana passada a diversos centres esportius per a conscienciar els usuaris i que tinguin present que, si posen dues vegades menys l’aigua calenta, tot allò que s’estalvia el planeta, i també tots els treballadors. És una sensibilització sobre el tema d’estalvi energètic, que no ve mai malament.

Ara entrarem en un tercer projecte que comencem el 26 d’octubre i l’objectiu del qual és plantejar una visió comuna sobre recerca i desenvolupament en l’àmbit de esport i proposar una forma de coordinar els diferents agents per a incrementar els resultats a llarg termini. Hi trobarem les empreses de l’àmbit esportiu i les institucions, tant públiques com privades, en l’àmbit de recerca, desenvolupament i innovació que coneixen les necessitats del sector per a poder alinear les recerques de les empreses, així que és un projecte a llarg termini.

El segon projecte és la Campanya d’Estalvi Energètic que podem veure actualment a les instal·lacions. Què n’espereu, d’aquesta campanya?

Cal dir que la campanya ha coincidit, casualment, amb una altra de similar que es fa a nivell de tota la UAB. Això ha ajudat a fer-la engegar, encara que, com que nosaltres l’impulsem des del clúster, la campanya que portem a terme és específica per a la gent de les instal·lacions esportives.

Com que al SAF sabem exactament quant gastem de llum, aigua i gas, d’aquí a un any podrem comparar les xifres de consum dels darrers anys i veurem si es nota alguna diferència. El més important és que la campanya és necessària per a sensibilitzar totes les persones. Cal dir que al SAF sempre hem tingut una dinàmica conscienciada amb l’estalvi energètic i l’estalvi de productes químics, ja que tenim la piscina. És una política que fa molts anys que ens funciona, fins al punt que actualment, abans d’encetar la nova campanya, a la piscina consumim un 40% menys de fluids energètics en comparació a unes 40 instal·lacions similars a la nostra. Malgrat tot, confiem que s’evidenciï encara algun canvi de cara al novembre de l’any que ve. Això continuarà quan s’acabi la campanya perquè l’estalvi energètic s’hauria d’incorporar en tots els edificis. Per tant, no esperem resultats espectaculars perquè ja teníem molta cura amb aquest tema perquè som sensibles amb el tema del medi ambient.

Pel que fa al premi PAAS 2012, com participa el SAF al projecte Campus Saludable?

En aquest projecte hi ha diversos serveis de la Universitat que fan activitats saludables, on s’inclouen les activitats esportives. Campus Saludable tracta dos temes bàsics: els hàbits d’alimentació saludable i els d’activitat física. Amb aquests dos grans grups s’aconsegueix un nivell de vida agradable i de qualitat. A la UAB, com a la resta de la Xarxa d’Universitats Catalanes Saludables, hi hem afegit més coses, com ara el consum responsable: lluitar contra els mals hàbits de consum de drogues i substàncies nocives, salut laboral i prevenció, entre altres.

La caminada saludable de l’any passat

Aquest reconeixement ens l’han donat, doncs, per coses que ja estem fent, però el programa oficial del Campus Saludable comença el 2013. Farem un programa a quatre anys vista amb tot un seguit d’activitats, entre les quals n’hi haurà on participarà activament el SAF. És un projecte transversal, dirigit a totes les persones que treballen i estudien a la Universitat, i que té tres components: promoure activitats i accions per a incrementar hàbits saludables, seleccionar i/o incorporar accions formatives sobre el tema i arribar a potenciar la recerca sobre els hàbits saludables.

La setmana del 15 al 19 d’abril se celebrarà la IV Jornada de Campus Saludable i el dijous 18 se celebrarà una caminada popular per tot el Campus. L’any passat hi havia dues modalitats: la caminada de 5 km i la llarga, que en tenia 10. Així doncs, aquell dia surten al Campus tant el SAF com el servei de Medi Ambient per a ensenyar els camins de natura que tenim a la vora.

Deixa un comentari