Santillana del Mar¬†√©s una preciosa vil¬∑la medieval que es troba a uns 30 km de la capital de Cant√†bria (Santander). A m√©s de l’encant de la pr√≤pia localitat t√© el valor afegit de les Coves d’Altamira. De fet les coves ja no es poden visitar des de fa anys per preservar la seva conservaci√≥. El Museu d’Altamira ofereix als visitants una r√®plica exacte amb la c√≤pia de les pintures realitzades amb les mateixes t√®cniques i els mateixos materials que les originals pintades pels nostres ancestres. Tamb√© s’exposa un monogr√†fic amb les diferents fases de construcci√≥ d’aquesta r√®plica tan ben aconseguida.

Santillana del Mar ¬†√©s diu que √©s el poble de les 3 mentides perqu√® ni √©s santa, ni √©s “llana”, ni √©s troba al costat del mar.

Tot i aix√≥, el poble de Santillana del Mar √©s una preciositat de poblet que mant√© en perfectes condicions moltes edificacions dels segles XIV al XVIII. Aquest municipi ha cuidat¬† fins l’√ļltim detall, per tal que la vil¬∑la no perdi ni una mica del seu encant, les seves cases de pedra molt ben conservades i moltes d’elles amb els seus escuts her√†ldics, els balcons plens de flors, les fustes de les baranes, finestres, portes i bigues perfectament vernissades, els carrers empedrats, i les seves botigues d’artesania, de dol√ßos¬† i de formatges de la zona.

Tan sols hi ha un detall que vaig trobar a faltar i que fa molts anys quan vaig visitar Santillana per primer cop em va sorprendre gr√†tament i era l’oferiment per part dels veins i les ve√Įnes del poble d’un tros d’una mena de pa de pessic amb un got de llet de les seves vaques que els visitants pod√≠em degustar per molts pocs diners.¬† Suposo que aquesta tradici√≥ s’ha perdut per motius sanitaris.

Per√≤ la joia de Santillana √©s la seva Col¬∑legiata de Santa Juliana. Aquesta col¬∑legiata anteriorment un monestir √©s d’estil rom√†nic i data del segle XII. L’interior del temple √©s regi per√≤ auster al mateix temps i el claustre √©s una meravella amb uns capitells molt treballats.

Fotos realitzades per Jaume Ques

Santillana: vistes del poble

IMG_0154

IMG_0155

IMG_0157

IMG_0158

IMG_0159

IMG_0160

IMG_0161

IMG_0162

IMG_0163

IMG_0164

IMG_0165

IMG_0167

IMG_0166

IMG_0168

IMG_0172

IMG_0173

IMG_0175

El safereix

IMG_0169

La colegiata

IMG_0174

 

IMG_0177

IMG_0178

IMG_0180