Monfragüe és un dels dels Parc Nacionals més bonics que jo he visitat. Es troba a la província de Càceres i el travessen els rius Tajo i Tietar. És el més important de la Comunitat Extremenya per extensió i per la riquesa de la seva fauna. El que més crida l’atenció d’aquest Parc, a banda de la seva bellesa, és la possibilitat que brinda als seus visitants de poder admirar el vol majestuós d’algunes aus rapinyaires de grans dimensions com són els voltors negres, les àligues imperials, els voltors petits i els voltors lleonats, entre altres. El Mirador del Pont del Cardenal és el lloc ideal per observar aquestes aus solcant el cel, caçant o protegint-se als forats de les muntanyes rocoses on tenen el seu niu a refugi d’altres depredadors. Justament en aquest indret és on s’uneixen les lleres d’ambdós rius i l’ecosistema que l’envolta conforma un microclima específic de la zona que afavoreix la niada d’aquestes aus.
Des de Càceres a “Villareal de San Carlos” poble que es troba al mateix Parc hi ha uns 100 km. S’ha de prendre la E-803 en direcció a Plasència i des d’allà a Trujillo. A la mateixa carretera hi ha indicadors del Parc. Nosaltres un cop vam arribar als límits de Monfragüe per la banda de la Font del “Francés”, vam aprofitar per fer una bona passejada per la vora del riu. Es una zona prou transitada per altres excursionistes però aquest fet no és inconvenient per sentir-te sol i envoltat de natura, per escoltar el cants dels ocells i admirar l’entorn en tota la seva grandesa. Es pot arribar a peu fins el mateix mirador del Pont del Cardenal i a la Font del Gitano, però nosaltres no ens vam veure amb cor ni tampoc anàvem preparats, i desprès d’una passejada d’una hora i mitja vam tornar per pujar amb l’autocaravana.
En diferents indrets del Parc hi ha espais d’interpretació i algun restaurant on poder refer les forces. També es troben varis miradors d’aus i poder contemplar-les i guaitar el seu comportament en llibertat sense que elles se n’adonin.
Si aneu amb canalla s’ho passaran d’alló més bé al mateix temps que aprenen a respectar i observar la natura en tota la seva plenitud. (Fotos realitzades per Jaume Ques)