Marta Estella

juny 09 2011

Jyväskylä [4]: l’acollida dels estudiants de mobilitat

Posted in General |
Survival kit

Kit de supervivència per als estudiants de mobilitat

De Jyväskylä sobta la cura amb què la Universitat acull els estudiants de mobilitat, i el paper dels estudiants locals i de la comunitat universitària en la construcció d’aquesta cura.

La Universitat assigna un estudiant tutor a cada estudiant de mobilitat abans que arribin a Jyväskylä. Les funcions d’aquest tutor són contactar amb els estudiants que té assignats, entre 4 i 6, quan encara són als països d’origen per presentar-se i oferir-se per resoldre o vehicular dubtes; recollir les claus de l’apartament on s’estaran, i portar-hi el kit de supervivència (a la foto): un equipament bàsic de segona mà per sobreviure els primers dies, que els estudiants han de retornar quan se’n van. Quan arriben els estudiants de mobilitat, els tutors els recullen a l’estació i els porten a l’apartament, i els primers dies els acompanyen a l’Oficina de Relacions Internacionals, la caixa, la comissaria (on s’han de registrar) i el supermercat. Així mateix, durant les primeres setmanes els tutors són el punt de referència per als estudiants de mobilitat, per orientar-los en tot allò que els calgui. Els tutors reben una compensació econòmica per la tasca que desenvolupen, que no és reconeguda, en canvi, com a crèdits.

Les activitats culturals i lingüístiques no formals són organitzades per l’Erasmus Student Network, integrada a la Secretaria d’Afers Internacionals de la Students’ Union: el Finnish club, per introduir els estudiants en la cultura local, i el Café Lingua, una activitat que trobem també en altres universitats d’Europa, entre les quals la UAB.

La implicació de la comunitat universitària en l’acollida dels estudiants de mobilitat també es vehicula mitjançant el Friendship Family Programme, en el qual vuitanta famílies de Jyväskylä, treballadors de la Universitat la majoria, acullen un estudiant de mobilitat. La funció de les famílies és quedar almenys dos cops amb l’estudiant per fer una activitat en família. Sorprenentment, o no, és un programa molt popular entre els estudiants de mobilitat.

En l’àmbit més institucional, a l’inici de cada semestre la Universitat organitza unes Jornades d’acollida, habituals en moltes universitats. Hi destaca la sessió “Encountering a new Culture: shock, Stress and Success”, a càrrec d’una persona experta en comunicació intercultural. El llindar entre el que és institucional i el que no ho és, però, es desdibuixa a la Universitat de Jyväskylä; ho hem vist en aquest apunt i en parlaré també en els apunts següents.


This entry was posted on Dijous, 9 juny, 2011 at 17:27 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “ Jyväskylä [4]: l’acollida dels estudiants de mobilitat”

 1. Roger Melcior Says:

  Marta ho he viscut molt similar a Turku! És una de les coses que m’ha sobtat més de Finlàndia l’atenció als estudiants d’Erasmus i el fet de saber motivar a la gent del país en el procés d’acollida!
  Aquí en podríem aprendre i seria enriquidor per tots plegats!

 2. Anna Says:

  Marta, aquest és un tema sobre el qual estem duent a terme in projecte acrualment a la Universitat. M’ha agradat xonstatar que estem enfocats al bon camí. 🙂 Et llegiré amb atenció. Gràcies per compartir.

 3. Marta Estella Clota Says:

  Sí, Roger, podem aprendre’n molt. I m’alegro que la teva experiència com a estudiant corrobori les impressions que n’he tret en una visita d’una setmana; que el que m’han explicat i he pogut entreveure és real.

 4. Marta Estella Clota Says:

  Anna,

  Serà interessant seguir el que feu a Girona. Molta sort!

 5. Marta Estella » Taller “Compartir coneixements de la mobilitat Erasmus” Says:

  […] Comentaris recents Marta Estella Clota en Auditar les llengües a les organitzacionsLluc Potrony en Auditar les llengües a les organitzacionsMarta Estella Clota en Jyväskylä [i 7]: el poder dels estudiantsFiona en Jyväskylä [i 7]: el poder dels estudiantsMarta Estella Clota en Jyväskylä [4]: l’acollida dels estudiants de mobilitat […]

 6. Marta Estella » Jyväskylä [i 7]: el poder dels estudiants Says:

  […] Comentaris recents Marta Estella Clota en Auditar les llengües a les organitzacionsLluc Potrony en Auditar les llengües a les organitzacionsMarta Estella Clota en Jyväskylä [i 7]: el poder dels estudiantsFiona en Jyväskylä [i 7]: el poder dels estudiantsMarta Estella Clota en Jyväskylä [4]: l’acollida dels estudiants de mobilitat […]

Deixa un comentari