Marta Estella

febr. 24 2010

Free as in freedom

Posted in General, Lectures |

 

Fotografia de Stallman feta per Chrys i publicada a l’entrada sobre Stallman a la Viquipèdia

Llegeixo a El Temps una entrevista a Richard Stallman, el referent més conegut del moviment pel software lliure. M’interessen especialment les reflexions que fa al voltant del núvol digital i del llibre electrònic. Sobre el primer, “pura confusió”, diu, ja que no ajuda a discriminar les qüestions realment importants, com ara qui té el control de les dades i el control de la computació. Un ser-vici i no un servei, continua, si quan “envies les teves dades al servidor d’algú, fa la teva informàtica i després te’n torna els resultats: perds totalment el control de la teva informàtica”; i acaba amb un contundent “no s’ha de fer.”

Interessant trobo també la reflexió al voltant del llibre electrònic i els intents “d’imposar manilles digitals als llibres”, és a dir, de privar-nos de la llibertat de deixar un llibre a algú, de regalar un llibre que ja tenim sense haver-lo de pagar de nou, de vendre’l a una llibreria de vell, de comprar-lo sense haver-nos d’identificar (pagant en efectiu), o de tenir la certesa que podrem conservar-lo tant de temps com vulguem. De la incertesa sobre això darrer, en tenim un exemple en l’edició de 1984 per a Kindle, que Amazon va esborrar de les biblioteques digitals de les persones que l’havien comprat.

Unes reflexions, les de Stallman, que trobo molt oportunes quan el que predomina són les visions dels nous apocalíptics i integrats: el rebuig tecnològic com a principi o, en l’altre extrem, l’enlluernament acrític per les possibilitats infinites de la tecnologia i l’assumpció sense qüestionaments de l’abundància com a tret constituent de l’economia dels bits. Un fals debat que emmascara la importància de la llibertat, del “free as in free speech, not as in free beer” amb què el portal del projecte GNU —un sistema operatiu lliure— exemplifica què vol dir ‘software lliure’.


This entry was posted on Dimecres, 24 febrer, 2010 at 15:48 and is filed under General, Lectures. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Deixa un comentari