Marta Estella

febr. 08 2010

The Yes Men Fix the World

Posted in General |

 

Detall del cartell de The Influencers 2010, de Iocose

Dissabte vaig veure el documental The Yes Men Fix the World (aquí el tràiler), dins el festival The influencers que ha tingut lloc a Barcelona. The Yes Men és un grup d’activistes que fan ‘correcció d’identitat’. En paraules seves: “Impersonating big-time criminals in order to publicly humiliate them. Our targets are leaders and big corporations who put profits ahead of everything else.”

El documental mostra diverses accions que han dut a terme: fer-se passar per un representant de la química Dow en una entrevista a la BBC i anunciar que la companyia indemnitzaria les víctimes de Bhopal; simular ser un representant del govern dels EUA i anunciar una canvi radical en la política de privatització de l’habitatge públic a Nova Orleans després del desastre de l’huracà Katrina, en què es van enderrocar conscientment edificis de protecció oficial que estaven en bon estat, i tot seguit convidar els assistents a inaugurar la reobertura de les cases; editar i distribuir una edició especial del New York Times amb les notícies que voldrien que es fessin realitat, o, en una línia més pròxima a la sobreidentificació, assistir a una convenció petroliera com a representats d’Exxon i presentar-hi unes espelmes fetes de carn humana per contrarestar el canvi climàtic.

Em van cridar l’atenció els testimonis de Bhopal i Nova Orleans, “enganyats” durant unes hores per les accions de The Yes Men, que narraven com aquest engany els havia ajudat a legitimar les seves reivindicacions i a prendre consciència que allò que demanaven —una reparació pels danys causats, en el primer cas, o poder tornar a casa seva, en el segon— era possible. Em va fer pensar sobre els límits de la capacitat d’argumentació per canviar els esquemes mentals, i sobre el poder de la performativitat, que mostraven les imatges de desenes de persones participant en la inauguració de la falsa reobertura de casa seva.

The Yes Men

This entry was posted on Dilluns, 8 febrer, 2010 at 23:21 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Deixa un comentari