Marta Estella

Oct 13 2008

L’audiovisual i l’explosió del multilingüisme a la xarxa

Posted in General |

M’he subscrit al podcast d’One Minute Romanian, per mirar de reactivar la mica de romanès que vaig aprendre fa quatre estius, de viatge per Romania. One Minute Languages, un servei de Radio Lingua Network, és una mostra més de la tendència minimalista que esmentava en aquest apunt, i de com la xarxa esdevé cada cop més multimèdia i l’impacte que aquest fet té en la representació i la projecció de les llengües. D’això darrer, en parlava fa uns dies J. Carlos Moreno Cabrera, en la conferència sobre “El multilingüismo y la globalización cultural del siglo XXI”, que va obrir el curs del Servei de Llengües, una lúcida reflexió per desmuntar el mite de la llengua única, bé sigui entesa com a punt de partida, abans de Babel, bé com a punt d’arribada: l’anglès, de manera gairebé exclusiva.

J. Carlos Moreno Cabrera

Destaco alguns fils de la seva intervenció. La generalització de la interacció acústica i visual a internet  potenciarà a mitjà termini la diversitat lingüística en aquest mitjà. La llengua oral, que és la llengua real, cada cop hi té més presència; som a punt de viure l’explosió del multilingüisme a la xarxa. En la mesura que la variació és inherent a les llengües, l’expansió d’una llengua comporta que es diversifiqui en més varietats −com és el cas de l’anglès−, sobretot en la parla. L’homogeneïtat lingüística triomfa en l’escriptura, no pas en la llengua oral.

One Minute Languages és una mostra, minimalista, d’aquesta explosió multilingüe a la xarxa multimèdia; els seus tastets de llengua fan una funció sensibilitzadora i mobilitzadora del plurilingüisme, com la de les aules obertes de llengües  que Linguamón – Casa de les Llengües i les escoles oficials d’idiomes van oferir el 26 de setembre, amb motiu del Dia Europeu de les Llengües.

Acabo amb una frase de la conferència de Moreno Cabrera: “la globalització no és que ho tinguem tot en anglès, sinó la possibilitat d’entrar en contacte amb qualsevol llengua a l’instant”.


This entry was posted on Dilluns, 13 Octubre, 2008 at 22:36 and is filed under General. You can follow any responses to this entry through the feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Deixa un comentari

Si us plau, demostra que no ets un robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.