JOSEP VICENS-I-PLANAGUM脌

Nascut a Barcelona l鈥檃ny 1954.

Formaci贸 i vida laboral:

 • Estudis de sociologia a la desapareguda Escuela Superior de Sociolog铆a de la Diputaci贸n de Barcelona. Tamb茅 ha fet estudis d鈥檌nterpretaci贸 a El timbal. Centre de formaci贸 i creaci贸 esc猫nica de Barcelona amb Ferran Madico i Pilar Barril, i de direcci贸 esc猫nica amb Gl貌ria Bala帽a a la Sala Beckett Obrador Internacional de Dramat煤rgia de la mateixa ciutat.
 • Ha format part del personal del Servei de Biblioteques de la UAB (1975-2017), i ha estat responsable del Centre d鈥橧nformaci贸 i Documentaci贸 Idac d鈥橝lzheimer Catalunya (1993- 2007).

Realitzacions art铆stiques:

 • Ha treballat en teatre, especialment en teatre d鈥檕bjectes o titelles com a membre de la聽Union Internationale de la Marionnette (UNIMA-Catalunya) i sota el nom de 鈥淎madeus鈥.聽Entre negrors veig mil camins oberts. Homenatge a J. V. Foixfou el seu darrer muntatge, representat a la Biblioteca Montserrat Roig (Sant Feliu de Llobregat, 1994). Dins el teatre d’actors ha representat i dirigit dues obres seves, a saber:S铆, em pots trobar, si goses, dins els actes de l’Any Espriu al Taller d鈥橝rt Cinta Dalmau (Tortosa, 2013) i聽Pedagogia de la Bellesa. Apologia d’un pedagog excepcional: Joan Salvat i Ferr茅, al sal贸 d鈥檃ctes del Palau Al貌s de (Barcelona, 2017).
 • Ha fet algunes col路laboracions liter脿ries i de critica en revistes (Amera,聽CaveCanem, Malabia: arte, cultura y聽sociedad -ISSN 1850-5368-, etc)
 • Tocant a les arts pl脿stiques ha realitzat la instal路laci贸聽El duel(1999) al vest铆bul de la Facultat d鈥橢con貌miques de la UAB, a proposta de l鈥橢spai B5-125 del Departament d鈥橝rt; la instal路laci贸聽El聽plantad铆s聽de boixets : 25 anys de publicacions. Facultat de Ci猫ncies Pol铆tiques i de Sociologia (2011), i a proposta de la Biblioteca de Ci猫ncies Socials de la UAB l鈥檈xposici贸 i el mural聽鈥25 BCS聽de celebraci贸 dels 25 anys d鈥檃questa instituci贸 (2013). Cal ressenyar l鈥檈xposici贸 de peces escult貌riques i la performance feta al Centre C铆vic al pati Llimona (Barcelona, 2015). Com a darrer treball cal esmentar la instal路laci贸-mural sota el nom de Els llibres i els carrers seran sempre nostres, per a La Carbonera. Espai de llibres de Barcelona (2018).
 • Ha comissariat exposicions i activitats a la mateixa UAB, com a m茅s destacada聽la de聽鈥Sigmund聽Freud i El malestar en la civilitzaci贸 : Un seri贸s av铆s sobre les possibilitats de la felicitat humana鈥.
 • Al Taller d鈥橝rt Cinta Dalmau de Tortosa,聽va comissari脿 uns actes sobre聽l鈥橝ny Espriu, en motiu del centenari del naixement d鈥檃quest autor, amb l鈥檈scriptura expressa聽d鈥檜na pe莽a teatral sobre la seva vida i l鈥檕bra que va ser estrenada en el mateix espai.

Obra:

 • Autor dels blogs聽Dietaris de l鈥橝rtificier i Kierkegaard Viu!
 • A la base de dades Dip貌sit Digital de Documents (DDD) de la UAB hi ha una part de la seva obra publicada de cartellisme, dibuixos, pintures, exposicions i treballs sobre l鈥檈xperi猫ncia expositiva. Vegis:聽DDD
 • Com a llibres ha publicat fins el dia d鈥檃vui :

L鈥橝rtificier : poemes en prosa. Barcelona : Maikalili Ediciones, S.L., 2005. ISBN13 : 978-84-96497-08-5

Artificis po猫tics. Prat del Llobregat : Maikalili Ediciones, S.L., 2008. ISBN13 : 978-84-92584-00-0, que de fet es tracte d鈥檜na segona edici贸 del primer

De la seducci贸 i del sofriment : poemes en prosa. Prat del Llobregat : Maikalili Ediciones, S.L., 2008. ISBN13 : 978-84-92584-01-7

Pedagogia de la Bellesa : Apologia d鈥檜n pedagog excepcional : Joan Salvat i Ferr茅 : obra esc猫nica. Barcelona : Josep Vicens-i-Planagum脿, 2017

Actualment est脿 en espera de publicaci贸聽l鈥檕bra esc猫nica聽鈥淪铆, em pots trobar, si goses鈥 sobre la vida i l鈥檕bra de Salvador Espriu.

Com a obra in猫dita en revisi贸 i/o construcci贸 figura:聽Nus com en les curses de Nemea (poesia) ;聽Aur猫lia聽Aurita聽: 25 sonets (poesia);聽Pinacoteca per a Joaquim Carreras i Carreras (Amer 1859 鈥 Manila 1897) (narrativa);聽L鈥檋ome que tenia el punt de vista de l鈥檃ltre聽(novel路la);聽Els Carreras,聽Bellvespre聽i聽Gasull聽: una nissaga聽(novel路la);聽 i dues obres esc猫nica:聽El Banquet o Psique, la聽convidada, i聽Des de l鈥檃talaia de Brussel路les : Josep Carner (1884-1970) sense centenaris.

Vinculacions:

 • Membre聽 de l鈥ACEC (Associaci贸 Col路legial d鈥橢scriptors de Catalunya), de AELC (Associaci贸 d鈥橢scriptors en Llengua Catalana) i del grup art铆stic La placeta 鈥 Arts.
 • Ha realitzat col路laboracions amb els artistes pl脿stics Maria Cinta Dalmau, Manel Lled贸s, Pere Mora i Joan Salvat; i amb els fot貌grafs Sara Borja i Josep Llu铆s G贸mez Barrera.