Assaig / Essay books

 

  • Lemkow, L.; Espluga, J. (2017) SociologĂ­a ambiental. Pensamiento socioambiental y ecologĂ­a social del riesgo. Barcelona: IcĂ ria. [Info]

La sociología ambiental es una subdisciplina relativamente joven de la sociología. Sin embargo, el pensamiento socioambiental ha sido recurrente en nuestra sociedad y ha adoptado diferentes formas a lo largo de la historia. El libro, en su primera parte, presenta la evolución del estudio de la relación entre medio ambiente y sociedad desde las obras de Hipócrates hasta la teoría social contemporánea, pasando por el determinismo ambiental, el posibilismo geográfico y el reduccionismo biológico. En la segunda parte del libro, «La ecología social del riesgo», se analizan las diversas y complejas respuestas de la sociedad ante la proliferación de nuevos riesgos ambientales, con la aparición de movimientos sociales ecologistas y la proliferación de políticas por la sostenibilidad. Se interpretan los conflictos socioambientales desde la perspectiva de la percepción de riesgos y su relación con la justicia ambiental, a partir de varios casos paradigmáticos, como los riesgos nucleares, biotecnológicos o el cambio climático, que ilustran las dinámicas sociales y políticas típicas de la sociedad del riesgo. La última parte trata sobre cómo los riesgos ambientales y tecnológicos se han instalado en el imaginario social contemporáneo, mediante las narrativas de ciencia ficción.

  • Enjuanes, J.; Espluga, J. (2010) Un ball per la RepĂşblica. Lleida: Pagès Editors. (Amb pròleg de Queralt SolĂ©)

Aquesta és la crònica d’unes persones entranyables i desconegudes, d’un poble –Alcampell– i d’una comarca –la Llitera– que per la seva posició perifèrica en el mapa rarament són objecte d’estudi per la història oficial. Aquí hi trobareu el relat d’un home (José Enjuanes) que s’expressa amb un llenguatge genuí, que va recórrer el segle xx gairebé de punta a punta, que va viure amb eufòria la caiguda d’una monarquia i l’adveniment d’una república, que va conèixer l’aplicació del comunisme llibertari, que va participar en una guerra, que va voltar per camps de treball i de concentració, que va suportar una terrible dictadura i que encara va veure florir una democràcia inesperada. Tot partint del seu relat particular i personal, el sociòleg Josep Espluga el contextualitza, el posa a prova i en fa la rèplica en un text suggeridor i ple de força.

  • Espluga, J. (2008) Com embolicar la Franja amb una fulla de pi. Calaceit: Iniciativa Cultural de la Franja. [consultar]

Per motius que sobrepassen la meua voluntat, durant els darrers anys la Franja s’ha configurat com una mena d’estrany artefacte sobre el qual, sense pretendre-ho, he hagut de reflexionar pĂşblicament en nombroses ocasions. Si bĂ© Ă©s cert que, en un principi, va ser una mera inquietud personal la que em portĂ  a indagar en les relacions entre societat, llengua i identitat a l’AragĂł de parla catalana, mĂ©s endavant, en canvi, foren les demandes i exigències d’altres persones i institucions les que m’instigaren a continuar les reflexions sobre aquest tema. (…) En el volum que teniu a les mans es recull una selecciĂł de nou textos publicats en diverses revistes divulgatives i acadèmiques entre els anys 1996 i 2005. Dels nou, quatre els vam fer a mitges amb la periodista Arantxa Capdevila, un amb el psicòleg Ă€ngel Huguet i un altre amb el filòleg Hèctor Moret. 

  • Espluga, J. (2005) Planeta Franja. El trencaclosques del catalĂ  a l’AragĂł. Lleida: Pagès Editors.

En aquest llibre s’analitza, amb la dosi pertinent de rigor i d’ironia, com s’ha construĂŻt històricament el concepte “Franja”, enmig d’aferrissades lluites entre diversos sectors socials de l’AragĂł i de Catalunya. L’autor fa una anĂ lisi molt personal d’aquests processos, amb les finestres obertes a l’autocrĂ­tica i la intenciĂł de dessacralitzar uns debats que molt sovint tendeixen a encarcarar-se. Per tal de resituar aquests processos, el sociòleg canvia d’angle de visiĂł i es qĂĽestiona algun dels tòpics sobre la Franja que donem per descomptats amb massa lleugeresa.

  • Espluga, J. (2004) Urbilatèria. Calaceit: Institut d’Estudis del Baix Cinca & AssociaciĂł Cultural del Matarranya.

Urbilateria Ă©s un recorregut per l’historia de la Franja, en primera i en tercera persona. És la dissecciĂł d’aquest ens abstracte que va nĂ ixer a la llum de les primeres llibertats democrĂ tiques. Aquest llibre Ă©s un exercici de sociologia de la Franja, o, en definitiva, de sociologia de les fronteres.

 

  • Espluga, J.; Capdevila, A. (1995) Franja, frontera i llengua. Conflictes d’identitat als pobles de l’AragĂł que parlen catalĂ . Lleida: Pagès Editors. (190 pĂ gs.)

Aquesta obra planteja la problemĂ tica de la identitat col·lectiva i social en un territori molt concret (la zona oriental d’AragĂł limĂ­trof amb Catalunya) i la seva articulaciĂł amb una llengua molt concreta (la llengua catalana). Es pretĂ©n configurar un marc interpretatiu que permeti entendre uns tipus de relacions socials, actituds, comportaments, usos i costums, la percepciĂł dels quals resulta distorsionada per causa d’una sèrie de prejudicis i preconcepcions que dificulten una relaciĂł distesa. Sovint tant des d’AragĂł com des de Catalunya, s’atribueix a la gent d’aquestes comarques unes opinions, actituds i fets que deixaren atònita qualsevol persona mĂ­nimament informada. Aquest treball dĂłna veu als habitants catalanoparlants d’AragĂł per tal que hi diguin la seva, ja que es troben enmig d’un foc ideològicament creuat en relaciĂł al qual tenen moltes coses a dir.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.