Final de campanya d’agost-setembre 2021

Des de finals del mes d’agost s’han continuat les intervencions en el fòrum d’Iulia Libica, tant a l’interior de la plaça, sobretot en els quadres 2 i 3 de la part central i a l’exterior – part oriental. En l’espai interior s’han rebaixat alguns dels estrats tardans – segurament de la segona fase (segles III-IV dC) – si bé els escassos materials trobats no són definitoris. Tota aquesta zona interna és complexa d’entendre, i per veure la seva evolució en detall, caldria primer desmuntar els serveis de gas i electricitat que generen uns testimonis de terra que dificulten la interpretació.

Quadres centrals del fòrum

Quadres centrals del fòrum

Per aquesta raó, una de les prioritats d’aquest any era completar la rasa de la part oriental per on passaran els serveis en el futur – esperem que al llarg d’aquesta tardor. Per tant s’ha definit una rasa d’uns 80-50 cm d’ampla i 70 de fondària que passa per darrera del mur septentrional i que segueix tot el mur oriental del fòrum fins la porta, a on gira cap a l’esquerra per evitar l’exedra. Aquesta rasa s’ha anat excavant per trams per tal d’obtenir la màxima informació arqueològica fins arribar als nivells naturals. Tal com es veia a mitjans d’agost, en algunes parts properes al mur oriental es documenten pedres, que semblen fer la funció de drenatge. Degut a les pluges, hem vist que el drenatge no era per tal que les aigües es filtressin cap el subsol, sinó per tal de que circulessin cap avall en direcció a l’exedra, a on si que semblen filtrar-se.

Dins de la rasa, i a l’alçada de la porta d’accés de fòrum. S’ha excavat un nivell amb pissarres en superfície que sembla tenia la mateixa cota d’alçada que la porta en època d’August. Si bé aquestes pissarres ens marquen clarament un nivell d’ús altimperial, no sembla que es tracti de cap empedrat fet expressament.

Nivell de pissarres davant la porta

Nivell de pissarres davant la porta

Per afavorir el pas de la rasa, i també per ampliar el sector nord i oriental es va fer una rampa amb màquina, que va proporcionar certes concentracions de materials. Per aquesta raó, en aquesta campanya amb estudiants es van realitzar tres sondejos a les zones amb concentració material. El sondeig 1, prop de la pastera i a una cota baixa tenia l’objectiu de trobar alguna resta constructiva, que malauradament no s’ha localitzat. El sondeig 2 es troba en una terrassa superior, i té una estratigrafia certament interessant amb gran quantitat de material, que suposadament procediria d’habitats d’una cota superior. Actualment, ja estem en estrats de cronologies pre-romanes que indicarien una ocupació anterior de l’indret abans de la construcció del fòrum.

Estrat pre-augusteu del sondeig 2

Estrat pre-augusteu del sondeig 2

El tercer i quart sondeig no han proporcionat gaire material, però ens indiquen la existència d’una terrassa amb una cota superior que ens permetrà reconstruir l’orografia antiga de la zona nord i est del fòrum.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.