Final de la primera part de la campanya del 2021

Avui, dia 28 de maig, s’ha completat la primera part de la campanya d’excavacions del fòrum de Llívia realitzada per l’empresa Arqueolegs.cat. L’objectiu d’aquesta primera part de la campanya era doble: completar el coneixement de l’estratigrafia de la part central del fòrum i fer una rasa a la zona oriental exterior del fòrum per ubicar els futurs serveis de gas i electricitat.

En la part central, s’han anat excavant els horitzons tardoantics desmuntant els nivells d’enderroc. S’ha identificat una habitació tardoantiga – que provisionalment dona una datació entre el segle V i VII dC (àmfora Keay LXII) – a més a més del seu paviment corresponent, així com la solera d’una possible porta. Aprofitant un retall posterior, s’ha arribat també a nivells d’època altimperial amb un preparat de morter del terra de l’habitació 2. Sembla que aquesta habitació era de grans dimensions, i a falta de confirmació, podria tenir un terra d’opus sectile – cosa que explicaria el gran volum de crustae trobades en d’altres parts del fòrum.

Nivell de l’habitació 2 amb restes de morter

Pel que fa a la rasa de serveis, una de les prioritats d’aquest any era aconseguir que els serveis de gas, electricitat i aigua que passen pel centre del fòrum, trobessin una ubicació més adequada per la part oriental exterior del fòrum i pel canal d’Angustrina. Per aquesta raó, s’està excavant una rasa d’un metre i 60 cm de fondària per la part oriental per sota del nivell d’ús d’època altimperial. La rasa ha permès documentar els treballs d’anivellament i aportació de terres romans fins arribar a la terra natural. Sempre hi hagut el dubte de si hi havia una ocupació o freqüentació anterior de la zona, i si bé tenim materials anteriors, tots els estrats semblen datar-se en cronologies altimperials. Aquesta és una de les zones que s’ampliarà en les excavacions dels mesos d’agost i setembre.

Rasa de la part oriental del fòrum

Rasa de la part oriental del fòrum

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.