Primera part de la campanya del 2020 (15 Agost-4 Setembre)

Malgrat la pandèmia del COVID-19 es va decidir dur a terme la campanya del 2020, endarrerint les dates i definint unes mesures de seguretat bàsiques. Això sí, la campanya es va iniciar el 17 d’agost, i la primera part amb els estudiants de la UAB s’ha completat el dia 4 de setembre. Tal com s’indicava la prioritat era excavar la part central del fòrum de nord a sud per on passava l’antic vial que ara transita al costat de l’absis de l’església de Santa Maria dels Àngels.

Imatge general de tot l’espai central

Imatge general de tot l’espai central

Després d’un primer rebaix a màquina, es van reconèixer un forat modern de pagès i un gran forat modern produït per una rotatòria, que ens va permetre reconèixer la probable estratigrafia de tot quest espai central.

Estratigrafia de la rotatòria

Estratigrafia de la rotatòria

En la part superior d’aquest sondeig central apareixia, una mica malmès l mur septentrional del fòrum i una canal de rec modern que es va enregistrar en detall. En aquest moment. S’està excavant en extensió tota aquesta franja central a on es documenta un gran estrat d’enderroc amb fragments de pissarra que en la part septentrional es combina amb estuc, potser indicant un altre estrat del qual no coneixem la relació estratigràfica amb l’anterior.

Imatge general de l’enderroc tardoantic

Imatge general de l’enderroc tardoantic

Pel que a la zona exterior del fòrum – el mur oriental – s’ha completat l’excavació de la trinxera de fonamentació del mur. Segurament el seu material ens confirmarà la data de construcció del mateix que ja es situava en les darreres dècades del segles I aC. La trinxera de fonamentació documenta una banqueta de pissarra que s’ha conservat complerta i una alçada del mur que arriba en algun punt a 1,90 metres.

Banqueta de fonamentació del mur oriental

Banqueta de fonamentació del mur oriental

També s’ha continuat cercant el nivell de circulació de l’exterior del fòrum, i sembla que en la part superior s’ha trobat en l’UE-719, que encara no presenta materials precisos per datar el nivell. Dels 2 metres de sondeig paral·lel al mur oriental que s’havia fet en el 2019, s’ha ampliat fins a 4,30 metres per tal d’arribar a un mur tardoantic paral·lel. S’esperava trobar algun tipus de resta constructiva a aquesta amplada per tal de concloure que hi havia continuïtat urbanística, però per ara no hi ha cap resta d’hàbitat en la part oriental.

Sondeig paral·lel al mur oriental

Sondeig paral·lel al mur oriental

Per contra, si que s’han localitzat estructures de combustió i possibles escombreres vinculades a producció metal·lúrgica (escòria de ferro) o ceràmica (gran quantitat de tegulae). Un cop s’hagi completat la identificació del nivell de circulació, segurament s’avançarà més a l’est per identificar totes aquestes estructures de producció pirotecnológica.

Finalment, cal esmentar alguns materials destacats d’aqueta campanya, com són una agulla de fíbula de grans dimensions, un fragment escultòric de bronze (potser un element decoratiu com una corona que ja s’havia trobat en el 2019) i una moneda de la Colònia Nemausus.

Dupondi de la colònia de Nemausus (Nimes)

Dupondi de la colònia de Nemausus (Nimes)

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *