Continua la campanya del 2019

Les excavacions de l’any 2019 van començar el mes de maig concentrant-se en la part més occidental del fòrum, propera a l’església. En aquesta zona de l’antiga sagrera s’havien detectat una sèrie de tombes que per les seves característiques i cota, s’assemblaven a les tombes excavades en el 2014. Les tombes del 2014 s’havien datat per C14 entre els segles XI-XII, per la qual cosa a l’espera de confirmació, es creu que la resta de tombes corresponen a un horitzó medieval. S’ha excavat un total de 35 tombes d’inhumació orientades E-W sense aixovars, i que vindrien a demostrar l’existència d’una primitiva església altmedieval al costat del fòrum, quan encara s’habitava dalt del turó de Puig Castell.

Tombes medievals

A finals de juny es va acabar la intervenció i es va cobrir amb geotèxtil, per tal de permetre terrassar tot aquesta zona per permetre traslladar el vial a prop de l’església, i d’aquesta manera alliberar l’espai central. Es tracta d’un trasllat provisional a l’espera que es trobi un altre alternativa per evitar que el tràfic travessi el fòrum. Així doncs, temporalment la zona occidental resta com una reserva arqueològica per excavar en propers anys, quan ja no calgui el vial.

Zona occidental – futura ubicació del vial

L’excavació d’agost i setembre s’ha concentrat en el sector oriental del fòrum que encara era mal conegut. S’havien fet sondeigs però cap excavació en extensió que permetés conèixer com s’havia construït el fòrum i el carrer annexa. També quedava pendent completar l’excavació de l’exedra en el seu cantó nord. La primera tasca ha estat extreure totes les argiles acumulades en el sector de l’exedra i descobrir les trinxeres de fonamentació amb les seves respectives soleres de pedra. Es confirma a partir dels materials que les reformes i la creació de la nova exedra es dataria segurament en època de Tiberi.

Exedra i trinxera

Pel que fa a l’excavació exterior del fòrum, es va fer una trinxera de 2 metres respecte al mur oriental i s’ha pogut veure el procés de construcció del fòrum, com es canalitzava l’aigua i la trinxera inicial del propi fòrum, que ha proporcionat un volum important de material. Entre els materials més destacats del seu rebliment han aparegut 3 molins rotatoris volcànics i un objecte que sembla ser un possible rellotge solar.

Trinxera excavada amb nivell d’ús i canal

A un metre de distància del fòrum s’ha identificat un canal excavat en el natural que segurament canalitzava les aigües del carrer. El canal s’ha pogut resseguir uns 10 metres, però sembla que després es desvia – potser per evitar l’exedra. Just en el lloc de la desviació del canal s’ha documentat una estructura circular feta amb tegulae planes i pedra, que podria fer la funció de pastera de fang. L’estructura és encara incomplerta i data del moment de la construcció del fòrum, i després va ser coberta per argiles.

Estructura singular – possible pastera de fang

D’altra banda, també s’han fet intervencions al mur septentrional del fòrum per veure com es recolzava sobre el natural de la muntanya.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *