Novetats a l’exedra en la intervenció del maig a juliol del 2018

La campanya del 2018 es va iniciar el mes de maig i tenia com objectiu completar l’excavació de l’exedra oriental del fòrum per tal de permetre el nou traçat del carrer que vol rodejar tota la plaça del fòrum. A finals de la campanya del 2017 ja s’havia trobat un interessant estrat amb molt material ceràmic i óssos a la petita subdivisió de l’exedra. Però la sorpresa ha estat quan aquest s’ha trobat a sota, un paviment de tegulae tancat pels murs de pedra per tres bandes i per un petit mur de tegulae verticals que donava a la part porticada. Sembla que es tracta d’una construcció anterior al fòrum o bé d’una primera fase – per ara de difícil datació.

Figura 1. Paviment de tegulae de la petita exedra

D’altra banda, s’ha excavat a banda i banda de l’exedra per tal de veure com es relacionen les estructures muràries entre sí i la seva fonamentació. La gran sorpresa de nou ha estat que allò que es creia natural, només són sediments amb presència de material antròpic i que els fonaments són molt profunds. A la part nord de l’exedra, a quasi 1 metre de fondària es troba una capa de preparació de grans blocs de pedra (statumen o rudus) segurament per drenar  les aigües. Mentre que per la part sud, també s’observa un gran desnivell, amb un mur perfectament construït per ser vist i la capa freàtica al fons.

Figura 2. Mur sud de la petita exedra

Hores d’ara desconeixem encara la relació entre la petita i la gran exedra, malgrat que algunes filades del mur semblen travades i per tan contemporànies. Podria tractar-se d’una reforma posterior del fòrum. Estem fent un sondeig per esclarir aquest punt, i veure la evolució cronològica de tota aquesta curiosa estructura.

Figura 3. Relació entre les dos exedres

Finalment, també s’ha fet durant aquests dies un petit sondeig al carrer Colomina, a on s’havia fet durant el 2017 una prospecció amb georadar de Leica i s’havia detectat una anomalia recta que es podria interpretar com el mur de tancament del fòrum. Malgrat un petit error de distàncies, s’ha trobat aquesta anomalia molt arrasada que podria ser el preparat del fonament del mur de tancament del fòrum. Un detall que encara estem a l’espera de comprovar.

Figura 4. Sondeig del carrer Colomina amb la resta del possible mur sud del fòrum

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.