Prospecció geofísica amb GPR

El dia 5 maig s’ha realitzat una prospecció geofísica amb georadar (GPR) a l’espai del fòrum romà de Llívia, l’antiga Iulia Libica. Es tracta d’una col·laboració entre la UAB-ICAC i l’empresa Leica-Geosystems. El GPR (georadar Leica DS2000) s’ha fet servir per completar la documentació del jaciment identificant les estructures arqueològiques que encara poden romandre soterrades en els espais públics dels carrers propers i la sagrera de l’església de la Mare de Déu dels Àngels.

Àrea prospectada amb el georadar GPR en relació a la hipòtesi del fòrum

L’objectiu de l’actuació és acabar de delimitar el costat sud i occidental del que seria l’únic fòrum romà del Pirineu, a més de qualsevol edifici o restes del peristil a l’interior. En total s’han realitzat 50 radiogrames a distàncies de 70 cm, cosa que permetrà disposar d’una imatge del subsòl adjacent al fòrum a diferents fondàries. En el moment de la prospecció ja es van detectar en pantalla algunes anomalies, i ara els investigadors avaluen si es podria tractar de construccions de diferents períodes.

Prospecció amb georadar a la sagrera de l’església de Llívia.

Prospecció amb georadar a la sagrera de l’església de Llívia.

La prospecció geofísica s’ha fet en col·laboració amb Leica-Geosystems. Aquesta empresa ha pogut posar en pràctica un dels seus equips (Leica DS2000) amb antenes de 250 a 700 MHZ, que permeten una visió acurada d’anomalies situades a 2,5 metres de profunditat. L’equip es completa amb un GPS incorporat per georreferenciar totes les línies que es van prospectant sobre una imatge de satèl·lit base de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

Actualment, s’està en fase

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.