Cada 28 de juny commemorem els aldarulls que s’iniciaren en la nit de dissabte 28 de juny de 1969, després de la batuda policial al bar Stonewall Inn de Nova York. Les batudes eren habituals als locals d’ambient a la dècada del 1960 després que Robert Wagner, alcalde de Nova York, decidís que s’havia d’eliminar aquesta mena de locals per la mala imatge que donaven a la ciutat. Aquella nit la gent es va rebel·lar; una rebel·lia que s’estava construint des dels anys 1950 amb la societat Mattachine. 

Aquell 28 de juny, a l’Espanya franquista, persones LGBTI estaven tancades en manicomis i presons per tal de ser reeducades, com dictava la Ley de vagos y maleantes. Els aldarulls de Stonewall inspiraren activistes de tot el món, com el català Armand de Fluvià, que fundà el 1970 l’Agrupación Homófila para la Igualdad Sexual, origen del moviment LGTBI+ a l’Estat espanyol. La Ley de vagos y maleantes, convertida en “democràcia” en la Ley de peligrosidad y rehabilitación social, quedà finalment derogada el 24 de maig de 1996. 

Els drets no ens els regalen: els hem de guanyar; una lluita en una carrera de fons. El perill més gran en aquesta lluita, ens recorda Hannah Arendt, no està en les grans injustícies: es troba en la banalitat de la nostra indiferència davant de la injustícia. El creixement de l’extrema dreta a l’Estat espanyol legitima agressions a minories i erosiona els drets que tant ens han costat d’assolir. Efectivament, les dades de l’Observatori contra l’Homofòbia confirmen que l’últim any s’han incrementat a Catalunya les agressions al col·lectiu LGBTI+. Espolsem-nos la indiferència davant de la injustícia! Participa de les mobilitzacions del 28 de Juny. https://twitter.com/femdiversitat 

Tenim experiències positives en la nostra universitat. Enguany, la UAB i la Direcció General d’Igualtat han signat un acord de col·laboració per atendre els casos de discriminació per orientació sexual o per identitat i expressió de gènere. A més, demanem a l’Observatori per la Igualtat de la UAB que vetlli pel compliment de l’article 13 de la Llei 11/2014 i elabori un pla d’acció que promogui mesures de protecció, de suport i de recerca per a la visibilitat de les persones LGBTI+ i el desenvolupament de mesures per a la no-discriminació i sensibilització en l’entorn universitari.