|
Del 18 de febrer a l’1 d’abril, nova edició dels dissabtes d’astronomia a la seu de la ICE-UAB de Barcelona
https://ice.uab.cat/dissabtes_astronomia1617/presentacio.php
L’Oriol Font, professor de l’Institut Tres Turons d’Arenys de Mar, ens ha fet arribar aquestes magnífiques imatges obtingudes per una alumna.
Les dues imatges de sota són obtingudes per Marina Garcia en el decurs del mes de maig – inicis de juny. El telescopi utilitzat, instal·lat sota la cúpula de l’institut, és un refractor apocromàtic TS de 130 mm de diàmetre, a f/7 més Barlow x 3 (distància focal resultant de 2.730 mm). La càmera de captura és una ASI 120 (Color). Per processar les imatges ha emprat Autostakkert i Registax. A l’extrem superior de la imatge de la dreta es veu l’insignificant resta de casquet polar nord, sotmès a l’estiu boreal.
A la part de dalt es mostra un planisferi compilat l’any 2012 per Damian Peach, un dels millors fotògrafs de planetes del món, i que permet identificar els detalls que apareixen a les fotografies de la Marina.
Moltes felicitats Marina!
Aquest dimarts 31 de maig a les 00:49 hora oficial, Mart assoleix la mínima distància a la Terra, xifrada en 75 milions i 480 mil quilòmetres, gairebé 200 vegades més lluny que la Lluna. En el cel és un punt ataronjat que el podeu veure lluir amb força a primera hora de la nit mirant cap al sud-est.
Josep Massalles va poder obtenir algunes fotos entre núvols:
https://astronomia.josepmasalles.cat/transits-i-ocultacions/transit-de-mercuri-20160509/
I Trevor Bryant va observar des de Forrest, Manitoba, Canadà el pas de la Estació Espacial Internacional durant el trànsit de Mercuri:
… excepte el temps.
Procurarem emetre’l en directe a Youtube
Però si el temps no acompanya, hi ha molts altres llocs web des dels quals s’emetrà:
Universitat de Barcelona
Kitt Peak Observatory
Merkurtransit.de
Bad Astronomy
ESA
Bonner Sterne
Horari dels contactes en UT (sumar dues hores per a la hora d’estiu europea):
CONTACTE I: 11h 12m 26s
CONTACTE II: 11h 15m 37s
MÀXIM: 14h 56m 16s
CONTACTE III: 18h 37m 20s
CONTACTE IV: 18h 40m 32s
Patrici Batalla, mestre d’El Puig d’Esparreguera ens ha enviat unes magnífiques fotografies obtingudes amb una càmera Nikon D610, objectiu nikkor 27-55 f2.8 i un 70-300 f4.5 obtingudes des de Terrassa.
…amb la Lluna. Ahir divendres al capvespre un magnífic creixent de Lluna ens va ajudar a identificar Mercuri, camí del seu trànsit, que es produirà tot just en un mes.
La Lluna lluïa una magnífica llum cendrosa provocada per la claror del nostre planeta.