Solos en el Universo

portada solos en el universoJohn Gribbin. Solos en el Universo. Pasado&Presente, Barcelona, 2012.

John Gribbin és astrofísic i professor de la Universitat de Sussex. Des del 1975 ha publicat nombroses obres dintre del camp de la cosmologia, tant  des de la vessant de l’estudi científic com de la divulgació o de la ficció.

En aquesta obra Gribbin aporta evidències per afirmar que és molt poc probable que hi hagi vida intel·ligent en un entorn “proper” de l’Univers.

Llegint aquest llibre entendrem algunes de les paradoxes que s’han descrit sobre la recerca de vida intel·ligent extraterrestre: l’equació de Drake, la paradoxa de Fermi i les categories de Hart ; però sobretot coneixerem les raons que dóna  J. Gribbin per negar-la. Bàsicament totes les raons giren al voltant d’explicacions sobre com són de   singulars i irrepetibles algunes de les situacions que es donen a la Terra i al seu entorn.

A continuació n’esmento algunes:

– hem tingut la gran sort de que la Terra i el Sistema Solar estiguin a la Zona Habitable de la  galàxia, a uns 2/3 del radi, lluny del forat negre central que emet radiacions nocives pel desenvolupament de la vida, però prou cap a l’interior per estalviar-nos les catàstrofes astronòmiques que es donen al límit exterior de la Via Làctia.

– el nostre estimat Sol amb la seva perseverant continuïtat en l’emissió d’energia és un altre fet bastant estrany pels nostre veïnat estel·lar. Gràcies a aquest persistència la vida ha tingut més de 3.000 milions d’anys per desenvolupar-se.

– el nostre Sistema Solar, amb les òrbites concèntriques dels planetes, és un cas estrany d’estabilitat. Als altres sistemes semblants coneguts, les òrbites el·líptiques impliquen, de tant en tant,  interaccions gravitatòries que deuen ser més aviat desagradables per l’aparició de la vida.

– sembla que la composició metàl·lica del nostre planeta (que ens permet tenir un “paraigües” magnètic) és molt difícil  d’aconseguir si no es donen una sèrie de fets molt concrets.

– l’existència del magmatisme intern de la Terra és un fenomen únic als nostre entorn que,  amb l’expulsió continuada de gasos de vapor d’aigua, diòxid de carboni i nitrogen, ha afavorit l’aparició i continuïtat de la vida tal com la coneixem.

Aquestes són només algunes de les moltes raons que Gribbin explica amb profusió i bon coneixement per demostrar la seva hipòtesi.  El lector curiós trobarà en la lectura d’aquest llibre una bona recopilació de coneixements de cosmologia i una excel·lent utilització dels mateixos per recolzar la hipòtesi de que som únics pels nostres barris.

Publicat dins de Llibres | Deixa un comentari