L’Equip de treball de l’ICE de la UAB La Cultura Matemàtica de les Persones està format per un grup de mestres d’educació infantil, primària, secundària i universitat que estudien i reflexionen sobre pràctiques d’aula vinculant l’educació matemàtica a una conversa cultural on les persones interactuen (des de les seves subjectivitats) amb els altres, la realitat i l’herència cultural. En el grup s’entén la matemàtica com a una activitat humana que amb la intenció de comprendre el món, genera llenguatge i pensament.

L’equip es va formar el curs 1999-2000 i al llarg d’aquests anys la varietat en els continguts matemàtics en què s’ha centrat ha marcat la seva història. Comença amb l’aprenentatge de la numeració i el càlcul partint de la riquesa dels coneixements dels infants sobre els nombres i la seva capacitat, però també s’ha aprofundit en el paper significador de l’activitat geomètrica i en veure com apareixen estructures algebraiques en els textos que generen els infants per calcular o per intentar trobar generalitzacions.

Amb motiu del Congrés Català d’Educació Matemàtica 2020 (C2EM), recentment celebrat, l’equip La Cultura Matemàtica de les Persones ha elaborat aquest petit vídeo per intentar mostrar la importància de la cultura matemàtica en els processos de comprendre, a tots els nivells educatius. Segons les seves pròpies paraules, volen “fer de l’aula una comunitat democràtica i dialògica, immersa en processos amb sentit pels infants, on pugui emergir el coneixement superant la violència simbòlica que ha fet allunyar moltes persones d’aquest llenguatge”.