Dissabtes exclusius. Les dones no poden ser conselleres de la Generalitat.

聽聽聽聽聽聽聽聽 1.-Ho avisava Carme Junyent a la introducci贸 del llibre que va editar l鈥檃ny 2021: Som dones i som ling眉istes, som moltes i diem prou. Prou textos incoherents i confusos. Canviem el m贸n i canviar脿 la llengua (Eumo Editorial). Tamb茅 聽anotava amb fina ironia que tampoc no volia donar idees…Per貌 el text de l鈥檃rt. 68.2 de l鈥橢statut d鈥橝utonomia de Catalunya聽 diu el que diu:

聽聽聽聽聽聽聽聽 鈥El Govern es compon del president o presidenta de la Generalitat, el conseller primer o conseller primera, si escau, i els consellers.鈥

*

聽聽聽聽聽聽聽聽 2.-En conseq眉猫ncia, no s鈥檃dmeten les conselleres. Est脿 clar铆ssim. Tot 聽el context refor莽a aquesta interpretaci贸. Aix铆, per exemple, a l鈥檃rt. 68. 4 es diu que 鈥el govern cessa quan ho fa el president o presidenta de la Generalitat鈥. Es desdoblen constantment el president i el conseller primer, recordant que s贸n 鈥渆l president o la presidenta鈥 i 鈥渆l conseller o la consellera primera鈥, per貌 no s鈥檃plica la mateixa medecina als consellers. 聽Aix貌 s鈥檃compleix a tota la regulaci贸 del Govern i fins i tot quan es tracten les relacions amb el Parlament. Sempre 鈥渃onsellers鈥. Per tant, no hi ha conselleres (no ens queixem, s铆聽 pot haver president i nom茅s 鈥揳ix貌 s铆- consellera primera).

**

聽聽聽聽聽聽聽聽 3.-Em direu que ja s鈥檈nt茅n que 鈥渃onsellers鈥 inclou 鈥渃onselleres鈥. Evidentment. I tamb茅 鈥減resident鈥 inclou 鈥減residenta鈥. No calia embolicar-se amb duplicacions carregoses. Caldr脿 tenir en compte, a m茅s, el principi constitucional d鈥檌gualtat. I tamb茅, com v猫iem amb les 鈥persones treballadores鈥, la regla caritativa 聽d鈥檌nterpretar i corregir les gracietes enfarfollades de les 鈥渦nitats de llenguatge inclusiu鈥澛 (o com es diguin).

Retrato de Margaret (Peg) Hughes, actriz de la Restauraci贸n, realizado en 1672 (*)

***

Articles relacionats:

Dissabtes exclusius; s谩bados exclusivos.

 

 

Esta entrada ha sido publicada en General y etiquetada como , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu direcci贸n de correo electr贸nico no ser谩 publicada.